1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Afyon Hoca Elektrik`ten 100 kW`lik güneş santrali

Afyon Hoca Elektrik`ten 100 kW`lik güneş santrali

Enerji Günlüğü - Afyon’da faaliyet gösteren Hoca Elektrik, 100 kWp kurulu gücünde güneş enerjisi santrali kurdu. Tunçmatik-Powergie tarafından kurulan...

Afyon Hoca Elektrik`ten 100 kW`lik güneş santrali

Enerji Günlüğü - Afyon’da faaliyet gösteren Hoca Elektrik, 100 kWp kurulu gücünde güneş enerjisi santrali kurdu. Tunçmatik-Powergie tarafından kurulan santral yılda 130 bin kwh elektrik üretecek. 

Coğrafi konumu itibariyle güneşlenme alanı ve süresi pek çok ülkeye göre daha yüksek olan Türkiye'de güneşe dayalı elektrik üretimi yatırımına ilgi giderek artıyor. Özellikle yeni lisanssız üretim mevzuatının devreye girmesiyle bu ilginin daha da artması bekleniyork.

Afyon'da faaliyet gösteren Hoca Elektrik, 100 kWp kurulu gücünde bir güneş santrali projesini hayata geçirdi. Tunçmatik’in yan kuruluşu Powergie tarafından 800 m2’lik bir çatı üzerine 125 bin €’luk bir yatırımla kurulan santralin, yılda 130 bin kWh elektrik üretimi yapması hedefleniyor. Afyon’da çevreciliğiyle bilinen Hoca Elektrik, CO2 salınımını azaltan sistemle yılda 70 ton CO2 salınımını önleyecek.

YATIRIM 7 YILDA GERİ DÖNECEK

Alman malı invertörler ve yüksek performanslı endüstriyel güneş panelleri, yüksek sıcaklığa dayanıklı ve hava şartlarından etkilenmeyen ürünler kullanılan sistem’in yaklaşık 7 yılda kendini amorti etmesi bekleniyor. Hoca Elektrik'in kurduğu santral sayesinde, 460 hektarlık bir alana kurulu olan Afyon Organize Sanayi Bölgesi'nin değerinin de artacağı belirtiliyor.

HOCA, İŞADAMLARINA ÖNCÜLÜK ETTİ

Powergie Genel Müdürü Mehmet Özer, "Türkiye güneş enerjisi konusunda önemli bir potansiyele sahip. Enerjide %50’den daha çok dışa bağımlı olan ülkemizde bu enerji kaynağından istifade etmemiz milli menfaatlerimiz icabıdır. Hoca Elektrik yapmış olduğu yatırımla bir ilki yaparak, Afyon bölgesindeki diğer sanayici ve iş adamlarına öncülük etmiştir” dedi.

5 YILDIR ARAŞTIRIYORDUK

Hoca Elektrik Genel Müdürü Hakan Sömer de gelcek nesillere hem daha temiz, hem daha ekonomik bir işletme bırakmak için bu projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Sömer, "Konuyla ilgili yaklaşık 5 yıldır araştırma yapıyoruz. Geçen yıl 2 defa Çin e gidip geldik. Nisan ayında Almanya’da incelemelerde bulunduk. Oralardaki fuarlarda da incelediğimiz ürünler ve uygulamalar sonucu tesisi kurmaya karar verdik" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler