1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Ağaoğlu'nun Umutlu HES'ine yeniden çevre değerlendirmesi

Ağaoğlu'nun Umutlu HES'ine yeniden çevre değerlendirmesi

Enerji Günlüğü - Ağaoğlu Enerji Grubu tarafından Amasya'da kurulan 21,5 MW'lık Umutlu HES için çevresel etkilerinin bir bütün olarak ve yeterli düzeyde...

Ağaoğlu'nun Umutlu HES'ine yeniden çevre değerlendirmesi

Enerji Günlüğü - Ağaoğlu Enerji Grubu tarafından Amasya'da kurulan 21,5 MW'lık Umutlu HES için çevresel etkilerinin bir bütün olarak ve yeterli düzeyde irdelenmesi amacıyla yeni bir ÇED Başvuru Dosyası hazırlandı. 

 “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilerek Nisan 2016'da işletmeye alınan ancak “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı, Samsun 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen Ağaoğlu Enerji Grubu şirketlerinden GA Elektrik Enerji Üretim Sat. San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Amasya'da kurulan 21,5 MW'lık Umutlu HES için çevresel etkilerinin bir bütün olarak ve yeterli düzeyde irdelenmesi amacıyla yeni bir ÇED Başvuru Dosyası hazırlandı. Yeni dosya ile ilgili ÇED Süreci başladı.

Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Amasya Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilecek.

Yeni hazırlanan ÇED Dosyasına göre, 94.360.000 TL bedelli santral Amasya ili Taşova ilçesi Mülkbükü Mevkii civarında Yeşilırmak Nehri üzerinde yer alıyor. Regülâtörde belirlenen maksimum su seviyesi 223,84 m olup regülatör 219 m talveg kotuna inşa edilmekte. Santral binası çevre kotu 205 m, kuyruksuyu kotu 196.87 metrede teşkil edilmekte. Alınan sular açık iletim hattı vasıtası ile çökeltme havuzundan geçirilerek yükleme havuzuna iletilecek ve cebri borular yardımıyla santral binasına düşürülmek suretiyle enerji elde edilecek.

Söz konusu proje kapsamında 2 kere lisans değişikliği yapıldı. Yapılan ilk tadilatta kurulu güç 23,56 MWm‟dan, 21,50 MWm (20,34 MWe)‟ye düşürüldü. Proje kapsamında yapılan ikinci lisans değişikliğinde ise iletim hattı uzunluğu 9530 m‟den 7456,79 m‟ye çekildi.  Bu değişikliklere ilave olarak santral yeri, yükleme havuzu, cebri boru ve kuyruk suyu kanalında aynı mesafede membaya kaydırıldı. 

UMUTLU HES NİSAN'DA DEVREDE

TZOB: UMUTLU HES SULANABİLİR ALANLARA ZARAR VERECEK

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler