1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ağır motorlu araçların emisyon şartları belirlendi

Ağır motorlu araçların emisyon şartları belirlendi

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği yasalarıyla uyumluluk kapsamında, Ağır Hizmet Araçlarından Çıkan Emisyonlar (Euro 6) Bakımından ve Araç Tamir ve...

Ağır motorlu araçların emisyon şartları belirlendi

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği yasalarıyla uyumluluk kapsamında, Ağır Hizmet Araçlarından Çıkan Emisyonlar (Euro 6) Bakımından ve Araç Tamir ve Bakım Bilgilerine Erişim Konusunda Motorlu Araçların Tip Onayı için gerekli idari hükümler belirlendi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ağır Hizmet Araçlarından Çıkan Emisyonlar (Euro 6) Bakımından ve Araç Tamir ve Bakım Bilgilerine Erişim Konusunda Motorlu Araçların Tip Onayına İlişkin Yönetmeliğin ((AT) 595/2009)’in uygulanmasını teminen, söz konusu Yönetmelik kapsamındaki araçların; yeni emisyon sınırları ve araç tamir ve bakım bilgileri bakımından AT tip onayı için idari hükümleri, üretimin uygunluğu ve kullanım sırasındaki uygunluğu için hükümleri, araç üzerinde teşhis (OBD) ve tamir ve bakım bilgilerine erişim hususları ve emisyonların kontrolü ile ilgili özel teknik şartları ve ayrı teknik ünite olarak değiştirilebilir kirlilik kontrol cihazlarının tip onayı şartlarının uygulama usul ve esaslarınıbelirleyen tebliği bugünkü Resmi Gazete’de yayınladı.

Buna göre, İmalatçı araç OBD ve araç tamir ve bakım bilgilerinin kolay ulaşılabilir ve açık biçimde internet sitesinde standartlaşmış bir format kullanarak, yetkili bayi ve tamircilere verilen imkanlar ile mukayese edildiğinde ayrımcı olmayacak gerekli düzenlemeleri ve prosedürleri oluşturacak. İmalatçılar aynı zamanda eğitim materyallerini bağımsız operatörlerin ve yetkili bayilerin ve tamircilerin kullanımına sunacak. Gerekli şartlar karşılanıyorsa, Onay Kuruluşu AT tip onayı ve onay numarası verecek.

Bir istisna olarak, belirli bir müşteri adaptasyonuna tabi sistemlerin, aksamların veya ayrı teknik ünitelerin sayısı dünya çapında toplam 250 adetten daha az ise, müşteri adaptasyonuna yönelik tamir ve bakım bilgileri, hali hazırda hızlı bir şekilde başvurulabilecek şekilde ve yetkili bayilere ve tamircilere tanınmış koşullara ve erişime kıyasla ayrımcı olmayan şekilde sağlanacak.

İmalatçı, aracın normal ömrü süresince ve normal kullanım koşulları kapsamında egzoz borusu emisyonlarının etkin bir şekilde kısıtlanmasını sağlamak üzere bu Tebliğ ve (AT) 595/2009 Yönetmeliğinin 5 inci maddesi uyarınca tüm gerekli önlemleri alacak.

İmalatçı ayrı bir teknik ünite olarak herhangi bir yedek kirlilik kontrol cihazı tipinin AT tip onayı başvurusunu onay kuruluşuna yapacak. Onay kuruluşu belirtilen modele uygun şekilde bir AT tip onayı belgesi verir.

Tüm ilgili şartlar karşılandığında, onay kuruluşu ayrı teknik üniteler olarak yedek kirlilik kontrol cihazlarına ilişkin bir AT tip onayı ve bir tip onayı numarası verecek.

Önceki ve Sonraki Haberler