1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Ahi Enerji Amasya’da biyogaz santrali kuracak

Ahi Enerji Amasya’da biyogaz santrali kuracak

Enerji Günlüğü - Ahi Enerji Amasya’da Tarıma Dayalı İhtisas BESİ OSB (BOSB) içerisinde yılda 114 milyon kWh elektrik üretecek biyogaz santrali kuracak.Dünya...

Ahi Enerji Amasya’da biyogaz santrali kuracak

Enerji Günlüğü - Ahi Enerji Amasya’da Tarıma Dayalı İhtisas BESİ OSB (BOSB) içerisinde yılda 114 milyon kWh elektrik üretecek biyogaz santrali kuracak.

Dünya gazetesi'nden Özüm Örs'ün haberine göre, AHİ Suluova Biyogaz Enerji Üretim San. Ve Tic. A.Ş,Amasya’nın Suluova ilçesinde Tarıma Dayalı İhtisas BESİ OSB (BOSB) içerisinde yılda 114 milyon kWh elektrik üretecek biyogaz santrali yapacak.

2016’da üretime geçmesi planlanan biyogaz tesisi için yaklaşık 50 milyon Euro'luk yatırım yapılacak. İki aşamalı olarak planlanan projenin ilk etabında, çiftliklerden mobil taşıma ile toplanan hayvansal atıkların yumurta tavuk gübresinden yararlanılarak BOSB’de kurulacak tesiste biyogaza dönüştürülecek.

Eymir mahallesi ve Tersakan Nehri arasında kalan bölgede kurulacak ikinci tesiste mobil ve kanallar vasıtasıyla Suluova Meskun Mahal ve çevresinde bulunan büyük baş hayvanın atığından ve bölgeden elde edilen mısır silajı, pancar küspesi ve diğer tarımsal atıklardan yararlanılarak biyogaz üretilecek.Bu tesisten TDİ BOSB içerisine kurulacak olan santrala biyogaz iletim hattı çekilecek.

Projenin ikinci etabında ise, Suluova Yenidoğan mahallesindeki çiftliklerden hayvansal atıkların ve diğer bölgelerde mobil toplama alanın genişletilmesi ile elde edilen büyük baş hayvan atıkları kurulacak olan ikinci tesiste toplanacak.

Proje ile yaklaşık 69.398 ton CO2/Yıl emisyon salınımı önlenmesi hedefleniyor.

Ka. Ahi Enerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü A. Kadir Bahadır, “Tesis tamamlandığında yaklaşık 50 milyon euro yatırım tutarı ile yılda 8.000 saat çalışması ile 114 Milyon kWh/yıl elektrik üretimi ve toplam 1.233 ton/Yıl ıslak gübre elde edilmesi hedefleniyor” dedi.

Almanya ve Hollanda firmalarına fizibilite hazırlatıldığını belirten Bahadır, "Bu amaçla da Şirketimiz AHİ SULUOVA Biyogaz Enerji Üretim A.Ş. TDİ BOSB içerisinde arazi tahsisi gerçekleşmiştir. Mart ayı içerisinde EPDK'ya Üretim Lisansı alınmak üzere Suluova Et Bir Tarım Hayvancılık Gıda Sanayii ve Tic. Ltd. Şti’ nin de ortak olduğu yatırımcı şirket olan AHİ SULUOVA Biyogaz Enerji Üretim A.Ş. tarafından müracaat yapılacak" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler