1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ak: 2015 Zorlu Enerji için başarılı bir yıl

Ak: 2015 Zorlu Enerji için başarılı bir yıl

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, 2015 yılını kendileri açısından başarılı bir yıl olarak nitelendirdi. Ak, "Biz koyduğumuz...

Ak: 2015 Zorlu Enerji için başarılı bir yıl

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, 2015 yılını kendileri açısından başarılı bir yıl olarak nitelendirdi. Ak, "Biz koyduğumuz hedefleri tamamladık" dedi.

Türkiye'nin önde gelen enerji oyuncularından Zorlu Enerji, yurt içi ve yurt dışı enerji faaliyetleriyle son zamanlarda en çok dikkat çeken şirketlerden biri. Şirket hidroelektrik, jeotermal, rüzgar ve doğalgaz çevrim santralleriyle 1000 MW'ye yakın bir kurulu güce sahip. Genel Müdür Sinan Ak, Enerji Günlüğü'nün yılın son haftasına girilirken, 2015 yılı faaliyetleri ve son duruma ilişkin sorularını cevapladı:

Zorlu'yu enerjide nerede konumlandırıyorsunuz?

Yenilenebilir enerjiye odaklanan, herkesin yaptığından farklı işler yapan bir oyuncuyuz. Herkesin yapmadığı türden projeler hayata geçiriyoruz.

Ne kadarlık bir kurulu güç var şu anda?

Kısa süre öncesine kadar yaklaşık 1100 MW'lik bir kurulu güce sahiptik. 163 MW'lik Kayseri Doğal Gaz Santrali'ni kapattık. Şu anda işletmede 905 MW’lık kurulu güce sahibiz. Bunlar jeotermalde 129 MW, hidroelektrikte 7 küçük HES'ten oluşan 113 MW, rüzgarda 135 MW'si yurt içinde, 56'sı Pakistan'da toplam 191 MW, doğal gazda 133.2 MW’ı Lüleburgaz, 90'ı Bursa, 15.9’u Yalova olmak üzere 239 MW şeklinde dağılıyor. Ayrıca İsrail'deki Dorad ve Ashdod doğal gaz santrallerimizden de hissemize düşen kurulu güç 233 MW.

Yılı nasıl kapatıyorsunuz?

Gayet başarılı bir yıl oldu. Bizim için bu yıl üç önemli konu vardı. Biri 45 MW'lik Alaşehir Jeotermal Santrali (JES) devreye almaktı. İkincisi yüzde 42 hissesine sahip olduğumuz İsrail'deki 55 MW’lık Ashdod Doğal Gaz Çevrim santralinin devreye alınmasıydı; santralimiz 20 Aralık’ta devreye alındı. 120 MW’lık Ramat Negev Doğal Gaz Çevrim Santrali’ni önümüzdeki günlerde devreye alacağız. Üçüncü projemiz ise 94 MW kurulu güce sahip olacak Kızıldere III YES'in inşasına başlamaktı. Ekipmanlarını satın aldık. Lisanslandırılması son aşamaya geldi. Ön lisanstan lisansa dönecek. İnşaat ruhsatını almak üzereyiz. Dördüncü hedefimiz elektrik ticaretinde müşteri sayımızı artırmaktı. Onda da belli bir noktaya geldik. Biz kendi adımıza, bu yıl için koymuş olduğumuz tüm hedefleri tamamladık.

Devam edenler de var sanırım...

Evet, Osmaniye'de toplam 80,3 MW’lık kurulu güce sahip olacak Sarıtepe ve Demirciler Rüzgar Enerjisi Santrallerimizi kuruyoruz. Bu yatırım iki lisans kapsamında ama yan yana olduğu için tek sayılır. Haziran ayında devreye almayı hedefliyoruz.

Mehmet KARA

...

Önceki ve Sonraki Haberler