1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt dışı petrol ürünlerinin sağlanmasına kolaylık

Akaryakıt dışı petrol ürünlerinin sağlanmasına kolaylık

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dışı petrol ürünlerinin sağlanmasında uygunluk yazısı verilecekler için bazı istisnalar getirilirken başvurularda öncelikle...

Akaryakıt dışı petrol ürünlerinin sağlanmasına kolaylık

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dışı petrol ürünlerinin sağlanmasında uygunluk yazısı verilecekler için bazı istisnalar getirilirken başvurularda öncelikle elektronik altyapı kullanılması şartı getirildi. Ayrıca uygunluk yazısı aranmayacak ürün miktarı üst sınırı 150 kilodan 250 kilograma çıkarıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 24/4/2013 tarihli ve 28627 sayılı Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçi ve Yurt Dışı Kaynaklardan Teminine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i bugünkü Resmî Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu.

Buna göre, ‘Aynı kişiye hem sanayici hem de ithalatçı sıfatıyla uygunluk yazısı verilmez’ fıkrasına istisnalar getirildi. Madeni yağ lisansı sahibi kişiler,Lisansına madeni yağ faaliyeti ile iştigal edebileceği hususu işlenmiş dağıtıcı lisansı sahibi kişiler, Piyasa faaliyeti kapsamındaki ürünler içerisinde madeni yağ işli ihrakiye teslimi lisansı sahibi kişiler ve Piyasa faaliyeti kapsamındaki ürünler içerisinde madeni yağ işli ihrakiye teslimi lisansı sahibi kişiler hem sanayici hem de ithalatçı sıfatıyla uygunluk yazısı alabilecekler.

ÜRÜN MİKTARI ARTTIRILDI

Yine, daha önce Sevkiyat başına net 150 kilogramı aşmayan akaryakıt harici petrol ürünü temininde uygunluk yazısı aranmazken, değişiklikle, her bir serbest dolaşıma giriş beyannamesi başına 250 kilogramı ve ayda 4 beyannameyi aşmaması ya da temin edilecek ürünün azami 1 kg kapasiteli ambalajlar içinde olması koşuluyla yurt dışından temininde ve azami 25 kg kapasiteli ambalajlar içinde olmak koşuluyla yurt içinden temininde uygunluk yazısı aranmayacak. Ayrıca Akaryakıt haricinde kalan petrol ürünlerinin dahilde işleme rejimi kapsamında geçici ithalinde veya serbest bölgelere girişinde uygunluk yazısı aranmayacak.

BAŞVURULARDA ELEKTRONİK ALTYAPI KULLANILACAK

Akaryakıt haricinde kalan petrol ürünü temin etmek isteyen kişiler, öncelikle Kurum tarafından belirlenerek duyurulan elektronik altyapıyı kullanarak, bu alanlarda talep edilen bilgilerin girişini yapacak ve bu bilgiler ile bu bilgilere göre sistem tarafından otomatik oluşturulan başvuru formunu ilgili mevzuata uygun olarak temin ettikleri nitelikli elektronik sertifika kullanarak elektronik imza ile imzaladıktan sonra, imzalanan bu başvuru formunun bir sureti ve gerekli diğer belgelerle birlikte Kuruma müracaat edecekler.

UYGUNLUK YAZISI BAŞVURULARINDA BELGELERE 6 AY SINIRI

Daha önce uygunluk yazısı başvurusu kapsamında alınarak Kurum kayıtlarına aktarılan, değişmediği ve halen geçerli olduğu başvuru sahibi tarafından yazılı olarak beyan edilen belgeler, onaylanma tarihi üzerinden 6 aydan fazla süre geçmemiş olmak koşuluyla uygunluk yazısı başvurusu için yeniden istenmeyecek.

GEREKLİ BELGELERDE AZALMA OLDU

Gerekli belgeler arasından Teyit yazısı ve 10/8/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre durumuna uygun olarak alınan ruhsat kaldırıldı.

BAĞIMSIZ DENETÇİ AYARI

Aynı ürün için aynı yıl içerisinde yapılacak müteakip başvurularda mevcut uygunluk yazısının, yeminli mali müşavir veya bağımsız denetçi ile durumuna uygun olarak sanayici ve/veya ithalat yapacak kişi arasında imzalanan denetim ve tasdik sözleşmesinin ve yeminli mali müşavirin veya bağımsız denetçinin faaliyet belgesinin asılları ve/veya onaylı suretleri ile Ek-7 ve eklerinde yer alan tablolar kapatma işlemi için Kuruma ibraz edilecek.

Tebliğin eklerinden Ek-3 ve Ek-4 yürürlükten kaldırıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler