1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt fiyatı belirlemede yeni metodoloji

Akaryakıt fiyatı belirlemede yeni metodoloji

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt fiyatlarının belirlenmesine yönelik yeni bir metodoloji belirlediklerini...

Akaryakıt fiyatı belirlemede yeni metodoloji

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt fiyatlarının belirlenmesine yönelik yeni bir metodoloji belirlediklerini açıkladı.

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, sektördeki şirketlerin geleceğe ilişkin öngörü yapabilmelerini sağlamak amacıyla Kurulun geliştirdikleri yeni fiyat takip metodolojisini şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaştığını belirterek,"Alınan bu kararla fiyat takip metodolojisine ilişkin belirsizlikler ortadan kalktı; bundan böyle dağıtım şirketleri, artık akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde nasıl bir hesap yapılması gerektiğini daha net biliyorlar" dedi.

Yılmaz, söz konusu karar ile tavan fiyat belirlemesi yapılmadığının altını çizerek,"EPDK'ya gelen bu görüşler sonrasında dün yaptığımız kurul toplantısında, Kurumumuzca Petrol Piyasası Kanunun 10'uncu maddesinde belirtilen hususlara göre akaryakıt fiyatlarının nasıl takip edileceğine ilişkin olarak akaryakıt fiyatlarının takibine ilişkin kurul kararı alınmıştır" dedi.

Türkiye'de 1998-2004 döneminde akaryakıt fiyatları kamu tarafından belirleniyordu. Petrol Piyasası Kanunu ile birlikte, 1 Ocak 2005'ten itibaren fiyatlar serbest piyasada dağıtım şirketleri tarafından belirlenmeye başlandı. Ancak, serbestleşme sonrasında piyasada aşırı yüksek fiyat uygulamasıyla karşılaşma ihtimaline karşın; kanunda fiyatın nasıl belirleyeceğine dair kriter getirildi ve fiyat belirlemesinde en yakın serbest piyasalardaki fiyat oluşumu referans gösterildi.

EPDK, 2009 ve 2014 yıllarında iki defa piyasaya tavan fiyat müdahalesinde bulundu. EPDK açıklamasında yeni metodolojinin içeriğine dair bilgi yer almadı. Yeni metodoloji Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Önceki ve Sonraki Haberler