1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt fiyatlarının takibi için görüşler alınıyor

Akaryakıt fiyatlarının takibi için görüşler alınıyor

Enerji Günlüğü - EPDK,tavan fiyat uygulamasının sona ermesinin ardından akaryakıt fiyatlarının belirlenmesi ve takip edilmesi için hazırladığı düzenleme...

Akaryakıt fiyatlarının takibi için görüşler alınıyor

Enerji Günlüğü - EPDK,tavan fiyat uygulamasının sona ermesinin ardından akaryakıt fiyatlarının belirlenmesi ve takip edilmesi için hazırladığı düzenleme taslağını 4 Temmuz tarihine kadar görüşe açtı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Akaryakıt Fiyatlarının Takibine İlişkin Kurul Kararı Taslağı’nı görüşe açtı. Taslak hakkındaki görüşler 4 Temmuz akşamına kadar Kurum’a iletilebilecek.

Henüz taslak aşamasında bulunan düzenlemeye göre, Rafineri lisansı sahiplerinin akaryakıt satış fiyatının takibinde Platts European Market Scan’de CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında ABD Doları/ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatların ortalamasının TCMB tarafından açıklanan döviz satış kuru üzerinden TL’ye çevrilmiş olan tutarı (TL/ton) dikkate alınacak. Bu tutarın TL/lt değerinin hesaplanmasında yoğunluk değeri motorin için 0,845 ton/m3 ve benzin için 0,775 ton/m3 olarak dikkate alınacak. Rafineri lisansı sahipleri tarafından belirlenecek ürün fiyatında ürünün uluslararası piyasadaki fiyatının TL cinsinden değerine ilaveten ülke içi pazara sunumu kapsamında katlanılan maliyetler de dikkate alınacak.

Dağıtıcılar tarafından ilan edilen tavan/tavsiye fiyatlarının tespitinde, ilgili ürün için rafineri lisansı sahiplerince belirlenen satış fiyatı ve takip edilen en yakın erişilebilir serbest piyasalardaki fiyat oluşumundaki dağıtıcı ve bayi marjı dikkate alınacak. Pompa satış fiyatları nakliye maliyetleri de dikkate alınarak iller bazında farklı belirlenebilecek.

Dağıtıcı ve bayi marjı toplamının takibinde Kurumca belirlenen dağıtıcıların bayilerine ilişkin Kuruma bildirilen ilan panosunda yer alan satış fiyatlarının ağırlıklı ortalaması dikkate alınacak. Türkiye ağırlıklı ortalama pompa fiyatından rafineri satış fiyatının düşülmesi ile bulunacak marjın, takip edilen ülkeler (Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Almanya) için Avrupa Birliği resmi internet sayfasında yayımlanan vergisiz pompa satış fiyatlarından ilgili ülkelerdeki ülke içi rafineri satış fiyatları düşülerek bulunan marjların ortalaması ile uyumlu olması esas olacak.

Takip edilen ülkeler için ülke içi rafineri satış fiyatına ulaşılamaması durumunda, rafineri fiyatı olarak Platts European Market Scan’de CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında ABD Doları/ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatların ortalaması esas alınacak.

Dağıtıcı ve bayi marjlarına, ülkemiz ile takip edilen ülkelerdeki piyasa şartlarındaki farklılıkların etkisi yansıtılabilecek.

Takip metodolojisi kapsamında yapılandüzenlemelere uyulmaması halinde, tavan fiyat uygulanabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler