1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt ve LPG fiyatları Temmuz`da geriledi

Akaryakıt ve LPG fiyatları Temmuz`da geriledi

Enerji Günlüğü - Temmuz ayında benzin, motorin ve LPG fiyatları bir önceki aya göre düşüş gösterdi.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) açıkladığı...

Akaryakıt ve LPG fiyatları Temmuz`da geriledi

Enerji Günlüğü - Temmuz ayında benzin, motorin ve LPG fiyatları bir önceki aya göre düşüş gösterdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) açıkladığı Temmuz 2015 Petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Raporu'na göre, Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarında bir önceki aya göre düşüş yaşandı.

Rapora göre, benzinin fiyatı litre başına haziran ayında 4,79 lirayken, Temmuz ayında 4,73 liraya geriledi. Haziran ayında 3,99 liradan satılan bir litre motorinin fiyatı da 3,89 liraya düştü.

İstanbul Avrupa yakasında vergiler dahil 95 oktan bir litre kurşunsuz benzinin nihai satış fiyatı ortalaması Temmuz ayında 4,73 lira olarak gerçekleşirken, bunun 2,90 liralık kısmını vergiler oluşturdu. Dağıtıcı ve bayi marjı toplamı ise 41 kuruş oldu.

Temmuz ayında bir litre motorin İstanbul Avrupa yakasında 3,89 liraya satıldı. Bunun 2,19 liralık kısmı vergi olarak gerçekleşirken, dağıtıcı ve bayi marjı toplamı 43 kuruş olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'de Temmuzda 95 oktan kurşunsuz benzinin vergisiz ortalama bayi pompa satış fiyatı 1,83 lira ile AB ortalaması olan 1,75 liranın 8 kuruş üzerinde kaldı.

Aynı dönemde, Türkiye'de 1,70 lira olan motorinin vergisiz ortalama bayi pompa satış litre fiyatı ise 1,66 liralık AB ortalamasının 4 kuruş üzerinde gerçekleşti.

LPG FİYATLARI DA DÜŞTÜ

İstanbul Avrupa yakasında Temmuzda LPG'nin litresi 2,37 liradan satıldı. Dağıtıcı ve bayi marjı 56 kuruş oldu. Haziran ayında LPG'nin litre fiyatı 2,39 lira, dağıtıcı ve bayi marjı ise 56 kuruştu. Geçen ay LPG fiyatının yüzde 53'lük kısmı vergilerden, yüzde 21'lik kısmı ürün fiyatından ve yüzde 24'lük kısmı toptancı, dağıtıcı ve bayi marjından oluştu.

AB ülkeleri ile Türkiye'deki LPG vergi oranları karşılaştırıldığında, AB'de en yüksek vergi yüzde 48 ile Litvanya ve Hollanda'da uygulanırken, Türkiye'de bu oran yüzde 53 olarak hesaplandı.

Önceki ve Sonraki Haberler