1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıta tavan fiyat yine yolda

Akaryakıta tavan fiyat yine yolda

Enerji Günlüğü - Benzin fiyatlarının 5.12 TL'ye ulaşması üzerine akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına yeniden geçilebileceği bildiriliyor. Sektör temsilcileri...

Akaryakıta tavan fiyat yine yolda

Enerji Günlüğü - Benzin fiyatlarının 5.12 TL'ye ulaşması üzerine akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına yeniden geçilebileceği bildiriliyor. Sektör temsilcileri konuyu ele almak üzere yarın EPDK ile buluşacak. 

Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, akaryakıt sektörünü yeniden hareketlendirdi. Benzin fiyatlarının üst üste gelen zamlarla 5.12 TL ile zirveyi görmesi üzerine tavan fiyat uygulaması yeniden gündeme geldi. Akaryakıt sektörü temsilcileri yarın Ankara'da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile bir toplantı yapacak. Toplantıda, akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulaması ve sonuçları ele alınacak.

EPDK'nın, akaryakıt sektörü temsilcilerine, bayi ve dağıtım karının 37 kuruşun üzerine çıkması halinde tavan fiyat uygulamasına geçilebileceğini hatırlatması bekleniyor. Sektör temsilcileri ise bu uygulamanın kalıcı hale gelmesinin sektörde sürdürülebilir kârlılığa darbe vuracağı görüşünde.

Akaryakıt sektörü, dağıtıcı ve bayilerin gelirlerini ciddi düzeyde düşürmesi nedeniyle tavan fiyat uygulamasını istemiyor. Sektör temsilcilerinin, EPDK'daki toplantıda, uygulamanın sektördeki oyuncular üzerindeki olumsuz etkilerini dile getirerek, normal fiyat uygulamasının devam ettirilmesini talep etmesi bekleniyor. 

EPDK, 19 Mart 2014 tarihinde akaryakıt fiyatlarına iki aylığına tavan fiyat uygulaması başlatmıştı. Tavan fiyat uygulaması çerçevesinde benzin fiyatları 5 TL'nin altına gerilemişti. Uygulamanın bitmesi ve uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarının 115 dolarları yakalamasının etkisiyle akaryakıt fiyatları geçen hafta yeniden 5.12 TL seviyesine ulaşmıştı. 

EPDK'nın 19 Mart' 2014'te yayınladığı konuya ilişkin basın duyurusu şöyleydi: 

“Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun bugün yapılan toplantısında 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 10. Maddesi çerçevesinde, Resmi Gazete’de yayımı tarihinden itibaren geçerli olmak üzere “tavan fiyat” uygulanmasına karar verilmiştir. Bu karar çerçevesinde litrede dağıtıcı ve bayi paylarının toplamı, benzin ve motorinde 37 kuruşa indirilerek sınırlandırılmıştır. “

Önceki ve Sonraki Haberler