1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. Akaryakıtta fiyat indirimi: Yel üfürdü, su götürdü
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Akaryakıtta fiyat indirimi: Yel üfürdü, su götürdü

Haziran başında EPDK Başkanı’ndan akaryakıt fiyatlarıyla ilgili bir açıklama geldi. Başkan Mustafa Yılmaz, kimi akaryakıt dağıtım firmaları benzin ve motorin fiyatlarını makul seviyeye çekmezse tavan fiyat uygulanacağı uyarısında bulunuyordu.

Başkan Yılmaz hemen ertesi günü, 4 Haziran’dan itibaren benzin ve motorin fiyatlarında 17-25 kuruş arasında değişen indirimler yapılacağı müjdesini verdi. İndirim tutarı, akaryakıt ana dağıtıcıları ile bayilerin paylaştığı dağıtım kârından düşülecekti.

EPDK durumdan memnundu. Ana dağıtıcıların fedakârlığını takdir eden düzenleyici otorite, sektördeki oyuncuların bu hareketi sonucunda yaklaşık 6 milyar TL’nin akaryakıt tüketicisi vatandaşın cebinde kaldığı bilgisini paylaşıyordu. Yeni tip koronavirüs (Covid19) salgını ile mücadele sürecinde ağır hasar gören bütün kesimler akaryakıt fiyatların düşüşünü memnuniyetle karşılamıştı haliyle.

Ancak aradan beş gün geçmişti ki bu sefer kötü haber geldi. Bu sefer haberi veren akaryakıt ana dağıtıcılarını bünyesinde bulunduran Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Başkanı Selim Şiper’den başkası değildi. Son bir ay içerisinde 20 dolardan 42-43 dolara yükselen brent petrol, 200 dolardan yaklaşık 350 dolara yükselen dizel ürün fiyatından dolayı pompa fiyatlarının artmasının söz konusu olduğunu belirterek “Tüm bu gelişmeler, Türkiye akaryakıt piyasasındaki bazı dağıtım şirketlerinin geçtiğimiz hafta uygulamaya koydukları indirimlerin dışında seyretmiştir. İndirilen marj seviyeleri korunmakla birlikte, petrol piyasasında yaşanan bu gelişmelerin tetiklediği ürün fiyatındaki artışın, maalesef önümüzdeki günlerde pompa satış fiyatlarına da yansıması beklenmektedir” diyordu.

Şiper’in açıklamasını izleyen saatlerde Enerji Günlüğü’nde yer alan bir haber, zamların benzinde eni az 35, motorinde en az 32 kuruş olacağını bildiriyordu. Nitekim öyle de oldu. Uluslararası piyasalardaki emtia (petrol, benzin, motorin) fiyatları ile kur hareketleri, EPDK’nın çabalarıyla PETDER üyeleri tarafından yapılan fedakarlığın tüketiciye yansımalarını bir anda ortadan kaldırıvermiş, pompa satış fiyatları benzinde 37 kuruş, motorinde 32 kuruş yükselmişti.

Yani benzin ve motorin fiyatının düşürüleceği ile ilgili iyi haberi veren EPDK ile fiyatlar maalesef artacak şeklindeki kötü haberi veren PETDER’in ne birlikte ne de ayrı ayrı akaryakıt fiyatlarında piyasa hazretlerinin gücüyle kalıcı şekilde baş edemeyeceklerini görmüş olduk. 

İndirim yapıldı ama bir hafta bile dayanamadı. Benzin ve motorinde fiyat indirimini yel üfürdü, su götürdü

Belki başka sefere…

Önceki ve Sonraki Yazılar