1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıtta tavan fiyat 2 ayı aşmamak üzere tespit edilebilecek

Akaryakıtta tavan fiyat 2 ayı aşmamak üzere tespit edilebilecek

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasasında 2 ayı aşmamak üzere tavan fiyat tespit...

Akaryakıtta tavan fiyat 2 ayı aşmamak üzere tespit edilebilecek

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasasında 2 ayı aşmamak üzere tavan fiyat tespit edebilecek.

EPDK, "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliği" taslağını görüşe açtı.

Taslağa göre, LPG alım satımında fiyatlar, erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşacak. Fiyat oluşumunda bu hususa aykırı davranılması halinde EPDK tedbir almada yetkili olacak.

LPG piyasasında faaliyetleri veya rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma veya eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması halinde, gerekli işlemlerin başlatılmasıyla birlikte, her seferinde iki ayı aşmamak üzere, faaliyetlerin her aşamasında, bölgesel veya ulusal düzeyde uygulanmak için taban ve/veya tavan fiyat tespitine ve gerekli tedbirlerin alınmasına EPDK yetkili olacak.

LPG PİYASASINDA FİYATLANDIRMA

Rafineriler ve dağıtıcılar, lisansları kapsamında yaptıkları piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatları, erişilebilir dünya serbest piyasalarındaki fiyat oluşumunu dikkate alarak, tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirecekler.

Otogaz bayilik lisansı sahipleri otogaz satış tavan fiyatlarını ilan panolarında ilan edecekler.

FİYATLARIN KAMUOYUNA AÇIKLANMASI

LPG toptan ve dağıtım fiyatlarına ilişkin en az, en çok ve ortalama veriler, Kurum internet sayfası aracılığıyla kamuoyuna açıklanabilecek. Dağıtıcılarca bayilerine iller bazında tavsiye edilen veya tavan olarak belirlenen fiyatların internet aracılığıyla açıklanması Kurumca kararlaştırılabilecek.

Fiyat ilanları, LPG Otogaz istasyonlarında yer alan ilan panolarında yapılacak.

FİYAT İLANI

LPG Otogaz Bayiliklisansı sahipleri, istasyonlarında satışa sundukları otogazın tavan fiyatını istasyonlarının ön cephesinde, yoldan açıkça görünür şekilde konuşlandırılmış ilan panosunda ilan etmekle ve ilan panosunda yer alan tavan fiyatların üzerinde otogaz satışı yapmamakla yükümlü olacaklar.

Önceki ve Sonraki Haberler