1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıtta ve LPG'de gelir payı bedelleri yıllık olarak belirlenecek

Akaryakıtta ve LPG'de gelir payı bedelleri yıllık olarak belirlenecek

Enerji Günlüğü - Akaryakıtta ve LPG'de bir sonraki yıl için geçerli olacak gelir payı bedelleri artık her yılın Aralık ayının sonuna kadar Kurul...

Akaryakıtta ve LPG'de gelir payı bedelleri yıllık olarak belirlenecek

Enerji Günlüğü - Akaryakıtta ve LPG'de bir sonraki yıl için geçerli olacak gelir payı bedelleri artık her yılın Aralık ayının sonuna kadar Kurul Kararıyla belirlenecek.

Piyasası Düzenleme Kurumu, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde ve LPG Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Konu ile ilgili kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Buna göre, akaryakıtta ve LPG'de bir sonraki yıl için geçerli olacak gelir payı bedelleri her yılın Aralık ayının sonuna kadar Kurul Kararıyla belirlenerek Resmî Gazete’de yayımlanacak. Daha önce gelir payı akaryakıt için beher metrik ton veya eşdeğeri hacim başına 1.500.000 TL ve LPG için ise ton başına 3 YTL (3 Milyon TL) olarak hesaplanıyordu. Bu çerçevede 2018 yılında uygulanacak gelir payı bedelleri de 2017 yılının Aralık ayı sonuna kadar Kurul Kararıyla belirlenerek Resmî Gazete’de yayımlanacak. Gelir payı rafinerici adına açılmış gelir payı hesabına yatırılacak. Rafinerici lisansı sahipleri, akaryakıt satışlarından gelir payı tahsil etmekle yükümlü olacaklar. Gelir payına ilişkin yapılan ödemenin karşılığı olarak tahsil edilecek tutar, düzenlenen faturalarda ayrı başlık altında gösterilecek.

BİYOYAKIT ÜRETİMİ YAPILABİLECEK

İşleme lisansı sahipleri piyasada; petrokimya ürünlerinin üretimi, biodizel üretimi veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuatı kapsamında tehlikeli atık olarak sınıflandırılanlar hariç olmak üzere atıktan akaryakıt üretimi yapabilecekler.

Atıktan akaryakıt üretimine ilişkin işleme lisanslarında, tesislerdeki ara ürünlerin, akaryakıt harici ürünlerin, akaryakıta harmanlanan ürünlerin, ulusal marker uygulanacak ve uygulanmayacak akaryakıtın bulunduğu tanklara ve dâhili tüketim tanklarına ilişkin tank numarası, kapasite, statü, kullanım durumu ve ürün cinsi ile kullanılacak atıklara ve üretilecek akaryakıt türlerine ilişkin bilgileri istenecek.

KEP DÜZENLEMELERİ

Yönetmeliğe “11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununun 7/a maddesi uyarınca sermaye şirketlerine geçerli tebligata esas elektronik iletilerin gönderimi ve teslimatı da dahil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukuki delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şeklini” olarak Kayıtlı elektronik posta (KEP) tanımı da eklendi.

Bu çerçevede rafinerici lisansı sahipleri, Tesislerin devreye alınma tarihinden itibaren yirmi dört ay içerisinde kurumsal bilişim sistemi ile endüstriyel kontrol sistemlerini TS ISO/IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standardına uygun bir şekilde işletmekle de yükümlü olacaklar. 

Lisans sahibi sermaye şirketleri, e-tebligata uygun, aktif ve kendilerine ait KEP adreslerini Kuruma bildirmekle ve KEP adreslerinin sürekli olarak geçerli, aktif ve e-tebligata uygun olmasını sağlamakla yükümlü olacaklar. Lisans sahibi sermaye şirketleri bu yükümlülüklerini, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren altı ay içinde yerine getirmekle yükümlü olacaklar.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler