1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Akenerji ilk çeyrekte 60 milyon TL FAVÖK açıkladı

Akenerji ilk çeyrekte 60 milyon TL FAVÖK açıkladı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üretim şirketlerinden biri olan Akenerji, 1 Ocak–31 Mart 2013 faaliyet dönemine ait mali...

Akenerji ilk çeyrekte 60 milyon TL FAVÖK açıkladı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üretim şirketlerinden biri olan Akenerji, 1 Ocak–31 Mart 2013 faaliyet dönemine ait mali sonuçlarını açıkladı. Şirket, bir önceki yılın ilk çeyreğinde 24 milyon TL olan FAVÖK’ünü (faiz, amortisman ve vergi öncesi karı), 2013 yılı ilk çeyreğinde 60 milyon TL olarak gerçekleştirdi. Bu sonuçlar doğrultusunda ilk çeyrekte FAVÖK ‘te yüzde 39’luk artış sağlandı. 2012 yılında devreye alınan Himmetli, Gökkaya ve Feke-1 hidroelektrik santrallerinin de katkısıyla, Akenerji’nin 2013 yılı ilk çeyreğindeki olumlu FAVÖK performansının bundan sonraki dönemlerde de devam etmesi bekleniyor.

Akenerji 2013 yılının ilk çeyreğinde 45 milyon TL faaliyet karı elde ederken, şirketin ağırlıklı olarak yatırımları dolayısıyla sahip olduğu finansal yükümlülüklerinden oluşan kur farkı ve faiz giderlerinin etkisiyle vergi sonrasındaki finansman gideri 3,8 milyon TL oldu. Yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriğin brüt kar üzerindeki etkisine değinen Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, “Bu yılın ilkçeyreği itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre yenilenebilir kaynaklardan ürettiğimiz elektrik, 133 GWh artışla yüzde 53’lük bir yükseliş gösterdi. 2012 yılı ilk çeyreğinde yenilenebilir kaynakların toplam elektrik üretimine katkısı ise yüzde 35 iken, 2013 yılının aynı dönemi için bu oran yüzde 67’ye yükseldi. Bu da brüt karımızda 2012 yılı ilk çeyreğine göre yüzde 96 artış sağladı. Brüt karımız 2013 yılı ilk çeyreği itibariyle 53 milyon TL olarak gerçekleşti” diye konuştu. Danışman, yenilenebilir enerjinin yanı sıra, devam eden diğer yatırımlarıyla da dengeli bir üretim portföyü geliştirdiklerini ve bunun için de yatırımların aralıksız sürdürüldüğünü ifade etti.

‘‘SADECE ÜRETİMDE DEĞİL ELEKTRİK TİCARETİNDE DE İDDİALIYIZ’’

Elektrik üretiminin yanı sıra ticaretinde de sektörün önde gelen oyuncuları arasında yer aldıklarını belirten Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, “Bugün farklı sektörlerden 600 kurumsal müşteri ve 13 bin aboneyi içeren bir ticari portföye sahibiz.Sağlıktan turizme, telekomünikasyondan perakendecilik sektörüne kadar pek çok alanda müşteriye hizmet vermekteyiz” dedi.

900 MW KURULU GÜCÜNDEKİ EGEMER SANTRALİ, 2014’TE DEVREYE ALINACAK

Hatay’ın Erzin ilçesinde yaklaşık 900 MW kurulu gücündeki Egemer Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali inşaatına başlayan Akenerji, bu santrali 2014 yılında devreye almayı planlıyor. Egemer, yıllık ortalama 6,7 milyar Kwh üretimile Türkiye’deki elektrik ihtiyacının yüzde 2,6’sını sağlayarak ülkenin artan enerji açığının giderilmesinde kilit bir rol üstlenecek.

Akenerji, 198 MW kurulu güce sahip, Erzincan ilinde kurulması planlanan Kemah Hidroelektrik Santrali’nin projelendirme çalışmalarına ise 2013 yılında da devam etmekte. Şirket,  Kemah Hidroelektrik Santrali’nin yanı sıra yatırımı ve inşaatı devam eden projelerinin dehayata geçmesiyle toplamda yaklaşık 1.750 MW’a ulaşarak, Türkiye’deki enerji üretiminin önemli bir bölümünü tek başına gerçekleştirecek bir enerji kapasitesine de sahip olacak. Tüm yenilenebilir enerji yatırımları için karbon sertifikalandırma ve satış sürecini de yürütmekte olan şirket, bu kapsamda her yıl yaklaşık 1 milyon ton CO2 salınımını engelleme, başka bir deyişle doğaya 82.600 hektar alanda yaklaşık 42 milyon ağacın sağladığı temiz havaya eşdeğer katkıda bulunma taahhüdü verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler