1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Akenerji, yılın ilk yarısında 132 milyon TL kâr sağladı

Akenerji, yılın ilk yarısında 132 milyon TL kâr sağladı

Enerji Günlüğü - Akenerji, yenilenebilir kaynaklara dayalı üretimin artması sayesinde yılın ilk altı aylık dönemindeki faiz, amortisman ve vergi...

Akenerji, yılın ilk yarısında 132 milyon TL kâr sağladı

Enerji Günlüğü - Akenerji, yenilenebilir kaynaklara dayalı üretimin artması sayesinde yılın ilk altı aylık dönemindeki faiz, amortisman ve vergi öncesi kârını (FAVÖK) 80 milyon liradan 132 milyon liraya yükseltti.    

Türkiye’nin önde gelen özel sektör elektrik üretim şirketlerinden biri olan Akenerji’nin, 1 Ocak – 30 Haziran 2013 dönemindeki konsolide faaliyet sonuçları açıklandı. 

Akenerji, bir önceki yılın ilk yarısında 80 milyon TL FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı) elde ederken, bu rakam 2013 yılının ilk yarısında şirketin beklentileri dahilinde 132 milyon TL olarak gerçekleşti. Akenerji, bu sonuçlar doğrultusunda, ilk yarıda yüzde 41’lik FAVÖK marjına ulaştı.

2013 yılının ilk yarısında 102 milyon TL faaliyet karı elde eden şirket, ağırlıklı olarak yatırımları dolayısıyla sahip olduğu finansal yükümlülüklerinden oluşan kur farkı ve faiz giderlerinin etkisiyle vergi sonrasındaki net kar rakamını negatif 11 milyon TL olarak açıkladı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KARI ARTTIRDI

Yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriğin brüt kâr üzerindeki etkisine değinen Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman “2012 yılı ilk yarısında yenilenebilir kaynakların toplam üretime katkısı yüzde 51 iken, 2013 yılı aynı dönemi için bu oran yüzde 67’ye yükseldi. İlk yarı itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre yenilenebilir kaynaklardan ürettiğimiz elektrik yüzde 9 oranında, yani 62 GWh arttı. Bu da brüt karımızda 2012 yılı ilk yarısına göre yüzde 39 artış sağladı. Brüt karımız 2013 yılı ilk yarı itibariyle 112 milyon TL olarak gerçekleşti” diye konuştu. 

TALEBİN YÜKSELMEMESİ FİYATLARI BASKILIYOR

2013 yılında Türkiye için agresif bir büyüme beklentilerinin bulunmadığına dikkat çeken Ahmet Ümit Danışman “2013 yılının ilk altı ayında elektrik talebi neredeyse geçen yıl ile aynı seviyelerde idi. Elektrik talebinin agresif bir şekilde yükselmemesi ve üretimdeki kaynak çeşitliliği serbest elektrik piyasasındaki fiyatları baskılamaktadır. Bunun yanısıra, 2014 Mart ayında yerel seçimler, 2014 Temmuz ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2015 Haziran ayında yapılması planlanan genel seçimler doğalgaz zam beklentilerini 2014 yılına taşımaktadır. Bu öngörüler ışığında dinamik satış portföyü ve üretim performansı ile şirketimizin yıl sonu FAVÖK’ünün geçen yıldan daha iyi seviyelerde olmasını beklemekteyiz” dedi.

AKENERJİ HAKKINDA

Akenerji, mevcut yenilenebilir enerji yatırım portföyü ve özelleştirme fırsatlarının yanı sıra farklı yakıt kaynaklarına dayalı yatırım imkânlarını da takip etmekte ve incelemektedir. Akenerji, üretimde kaynak çeşitliliğine ulaşmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim yatırımlarına ağırlık vermiştir. Bu kapsamda, 2003 yılından itibaren hidroelektrik santral ihalelerine katılan Akenerji, 2005 yılında Çınarcık HES ve Uluabat Kuvvet Tüneli ile Akocak regülâtörleri ve Akocak HES ihalelerini kazanarak, üretim çeşitliliği alanındaki çalışmalarına büyük hız vermiştir. Kademeli olarak devreye aldığı HES’lerle ulaştığı 388 MW yenilenebilir enerji kaynağına dayalı üretim kapasitesi ve toplamda da 648 MW’lık aktif kurulu gücüne ek olarak, 900 MW kapasiteli Egemer Doğal Gaz Santrali ve 198 MW kurulu gücündeki Kemah HES projeleri tamamlandığında, Akenerji, Türkiye’deki enerji üretiminin önemli bir bölümünü tek başına gerçekleştiriyor hale gelecektir.

AKENERJİ ÇEVREYE KATKIDA BULUNUYOR

En son teknolojiden faydalanarak ülke kaynaklarını ve zamanı en etkin şekilde kullanan Akenerji, yenilenebilir kaynaklarla elektrik üreten tüm santralleri devreye girdiğinde 1 milyon tonu aşan karbondioksit (CO2) eşdeğeri salınımı engellemiş olacaktır. Bir başka deyişle, Akenerji doğaya 82.600 hektar alanda yaklaşık 42,2 milyon ağacın sağladığı temiz havaya eşdeğer bir katkıda bulunacaktır. Yenilenebilir santrallerinin tam kapasiteyle devreye girmesiyle Akenerji, yaklaşık 10 milyon adet 60 W’lık ampulün aynı anda yanmasını sağlayacak güç üretecektir.

CEZ’İN PİYASA DEĞERİ 20 MİLYAR EURO

Toplam 20 milyar Euro pazar değeri ile Avrupa’nın en karlı, lider enerji şirketi CEZ ile eşit ortaklığa dayalı bir stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştır. Anlaşma kapsamında Akenerji'nin halka açık olmayan %75‘lik kısmında %50–50 stratejik ortaklık oluşturmak suretiyle Türkiye'ye ilk aşamada önemli miktarda yabancı sermaye girişi gerçekleştirilmiştir. 

Önceki ve Sonraki Haberler