1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Akenerji'den sanal santral ihalesi

Akenerji'den sanal santral ihalesi

Akenerji, 904 MW’lık Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin 20 ila 40 MW kapasitesini sanal santral ihalesi ile paydaşların kullanımına sunacak.

Akenerji'den sanal santral ihalesi

Enerji Günlüğü – Akenerji, 904 MW’lık Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin 20 ila 40 MW kapasitesini sanal santral ihalesi ile paydaşların kullanımına açtı.

Akenerji, enerji piyasasındaki ürün çeşitliliğine yeni bir soluk getirerek Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen sanal santral ihale sistemini uyguladı. 904 MW’lık Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin 20 ila 40 MW kapasitesi sanal santral ihalesi ile paydaşların kullanımına açıldı.

İhale ile Hatay, Erzin bölgesinde 904 MW kurulu güce sahip Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin üretim kapasitesinin 40 MW’a kadar hakları, 2016 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreğinde ihaleyi kazanan firmalara tahsis edilecek.

İHALELER SÜRECEK

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, “Bu hizmetin enerji sektörüne girmek isteyen, ancak yatırım maliyetlerini göze alamayan paydaşlarımız için bir fırsat olacağına inanıyoruz. Akenerji olarak bu hizmeti başlangıçta 40 MW’a kadar kullanıma sunuyoruz. Daha sonra belirlenen tarihlerde ve ilave kapasitelerde ihaleler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Türkiye enerji sektörüne yön veren bir firma olarak bu alanda da bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İlk ihalemizde2016 üçünçü çeyrek için santralimizin 40 MW kullanım hakkını Vitus Commodities Enerji, Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazanırken, ikinci ihalede 2016 dördüncü çeyrek için 20 MW kullanım hakkını Enerjisa Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş kazandı” dedi. 

Sanal Santral ihalesinin kullanıcılar için risksiz bir yatırım olacağının altını çizen Danışman, sermaye ve finansman ihtiyacı olmadan büyük kombine çevrim santralinin verimine küçük kapasitede ulaşabilme imkânının sunulduğuna da dikkat çekti.

PAYDAŞLAR KARLI ÇIKACAK

Akenerji bu yöntemle, paydaşlarına belirlenen dönemler boyunca üretim kapasitesini santral kurulum maliyetleri, arızalar, bakımlar ve krizlerden etkilenmeden kullanım hakkı sunuyor. Böylelikle son teknoloji santralin verimlilik ve esnekliği de kiralanmış oluyor. İhale sonucunda kullanım hakkına erişen firmanın, yalnızca bir gün öncesinde bildirimde bulunarak, elektrik üretimini gerçekleştirmeimkanı olacak. Ayrıca firmanın, gaz piyasasında zorunlu olan “al ya da öde” gibi bir riski de olmayacak. Firmaların bir diğer önemli avantajı ise, tahsis edilen kapasitenin tedarik dönemi boyunca her saat kullanılabilir olması. Böylece firma olası bir gaz krizinde, doğal gaz ile üretim yapan santral kesintiye uğrasa bile, tahsis edilen sanal kapasitesini kesintisiz kullanabilecek. Yıl içerisinde üç ayrı ihale ile paydaşlarıyla bir araya gelmeyi öngören Akenerji, piyasa oluşacak talebe göre kapasite artırımına gidebilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler