1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Akıllı şehir Santander, ısı ve ışık tasarrufu yapıyor

Akıllı şehir Santander, ısı ve ışık tasarrufu yapıyor

Enerji Günlüğü - İspanya'nın Santander şehri, 9 milyon avro'ya "akıllı şehre" dönüştürülerek, kaynak tasarrufu yapıyor. Yenilenebilir enerji kavramı,...

Akıllı şehir Santander, ısı ve ışık tasarrufu yapıyor

Enerji Günlüğü - İspanya'nın Santander şehri, 9 milyon avro'ya "akıllı şehre" dönüştürülerek, kaynak tasarrufu yapıyor. Yenilenebilir enerji kavramı, akıllı şehir uygulamalarıyla daha da hız kazanacak gibi görünüyor. Bütün dünya şehirlerinin akıllı şehir kavramına ulaşmak için projeler geliştirdiği günümüzde, İspanya'da yapılandırılan Santander, açık hava laboratuvarı gibi çalışarak ışık, ısı ve su tasarrufu yapıyor. Santander şehri 9 milyon avroluk bir bütçeyle, binlerce algılayıcı ve veri merkezi ile her şeyi kayıt altına alıyor.

İspanya’nın Atlantik kıyısındaki eski bir liman şehri olan Santander, yaşadığı mali zorluklara rağmen tamamen akıllı şehir kavramında yapılandırılmış durumda. Cantabria Üniversitesi’nde görevli BT Profesörü Luis Muñoz, Avrupa Birliği’nden de destek olarak yaklaşık 9 milyon avroluk bir bütçeyle, 180 bin nüfuslu Santander’ı bir akıllı şehir prototipine çevirdi. Muñoz, şehir merkezinde 6 kilometrekarelik bir alana 10 bin adet algılayıcı yerleştirdi. Bu algılayıcılar sayesinde ışık, ağırlık, sıcaklık, nem oranı insan ve araç hareketlerine kadar ölçülebilecek olan her şeyi kayıt altına alınıyor.

Geçen her saniyede toplu taşıma araçları hız, mesafe ve konum bilgilerini hatta bulundukları bölgedeki nitrik oksit ve kirlilik miktarına kadar Muñoz’un üniversitedeki laboratuvarına gönderiyor. Bu bilgi aktarımı polis araçları ve taksiler için de aynı şekilde işliyor. Bunun yanında şehir sakinleri de şehre özel mobil uygulamayı telefonlarına indirerek bütün bu verilere ulaşabiliyorlar. Bütün noktalardan gelen bu bilgiler tek bir resim haline getiriliyor. Buradan hareketle şehir sakinleri hangi noktalarda trafik yoğunluğu olduğunu ve hangi bölgelerde havanın kirli olduğunu görebiliyor. Gürültü ve ozon haritaları şehrin hangi bölgelerinin AB standartlarının altında kaldığının görülebilmesini sağlıyor. 

DOLUNAYDA IŞIĞI AZALTIYOR

Santander'de şehrin ışıklandırması da akıllı sistemlerle kontrol ediliyor. Örneğin sokak lambaları dolunay olan bir akşamda yağmurlu bir akşama nazaran daha az ışık veriyor. Parklardaki sulama işlemi de boşa su harcanmayacak şekilde akıllı sistemlerle kontrol ediliyor.