1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Akıllı Yıldızlar’dan Enerji Müzesi ziyareti

Akıllı Yıldızlar’dan Enerji Müzesi ziyareti

Enerji Günlüğü - Soyak’ın Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi’nde yer alan öğrenciler, Santral İstanbul Enerji Müzesi...

Akıllı Yıldızlar’dan Enerji Müzesi ziyareti

Enerji Günlüğü - Soyak’ın Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi’nde yer alan öğrenciler, Santral İstanbul Enerji Müzesi ziyaretiyle elektrik üretiminin tarihini öğrenme fırsatı yakaladı.

Soyak’ın 33 devlet okulu kapsamında hayata geçirdiği Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi’nde yer alan öğrenciler, Santral İstanbul Enerji Müzesini ziyaret etti. Öğrenciler, Silahtarağa Elektrik Santrali’nden Santral İstanbul’a kadar elektrik üretiminin tarihini öğrenme fırsatı yakaladı.

Soyak’ın, 33 devlet okulunda hayata geçirdiği Akıllı Yıldızlar Projesi kapsamında, Bilge Soyak İlkokulu 4.sınıf öğrencileri Enerji Tasarrufu Günü etkinliği çerçevesinde enerjinin tarihine yolculuk yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nun kentsel çapta ilk elektrik santrali olan Silahtarağa Elektrik Santrali’ndeki elektrik üretiminin en önemli parçalarının yer aldığı müzeye çocuklar büyük ilgi gösterdi. Eğlenceli oyunlar oynama fırsatı da yakalayan çocuklar, bilimkurgu atmosferini yansıtan kontrol odası ile İstanbul’un farklı semtlerine elektrik dağıtımının nasıl gerçekleştiğini öğrenme fırsatı yakaladı.

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi’ni bir memleket meselesi olarak gördüklerini belirten Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk; öğrencilere enerji verimliliği ile ilgili önemli mesajlar vererek, enerjinin eskiden nasıl üretildiğini ve günümüze kadar hangi aşamalardan geçtiğini aktardı. Fatma Çelenk, Bilge Soyak İlkokulu 4.sınıf öğrencilerinden de doğru ve verimli enerji kullanımı konusunda söz aldı.

AKILLI YILDIZLAR PROJESİ

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi 2014-2016 yılları arasında İstanbul ve İzmir’de 33 devlet okulunda hayata geçiriliyor. Proje ortakları arasında İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile Bilgi Üniversitesi’nin yer aldığı Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi’nin amacı 4. sınıflarda Fen ve Teknoloji ders müfredatına paralel olarak işlenecek konularla ilkokul öğrencilerinde, bu öğrencilerin öğretmen ve velilerinde enerji tasarrufu, enerjinin verimli kullanımı ve sürdürülebilir yaşam için önemi konularında farkındalık yaratmak.

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi’nde 250 öğretmen 4000 saat boyunca bilgilenip enerji öğretmeni olarak görev alacak. Akıllı Yıldızlar Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi ile aynı zamanda 10.000 veliye toplamda 20.000 saat seminer verilecek. Projenin gerçekleşeceği okullarda öğrenim gören toplam 45.000 öğrenci de farklı zaman dilimlerinde enerji şenliklerine katılacak. Akıllı Yıldızlar’ın web içerikleriyle de tüm Türkiye’de toplamda yaklaşık 50.000 öğrenciye ulaşarak, proje sonunda 150.000 saatlik bilinçlendirme hedefleniyor.

Proje, aynı adı taşıyan web sitesi (www.akilliyildizlar.com) vasıtasıyla tüm Türkiye’deki çocuklara enerji tasarrufu ve sürdürülebilir yaşamın önemini aktaran mesajlarla da ulaşıyor. Bu sitedeki içeriklerden tüm Türkiye’deki öğretmenler, öğrenciler ve veliler yararlanabiliyor. Sitede aynı zamanda çocuklar için hazırlanan bir oyuna da yer veriliyor.

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi’nde belirlenen okullardan öğretmenler; akademisyen ve konularında uzman eğitmenlerce hazırlanmış 2 günlük eğitici eğitimine katılıyorlar. Eğitici eğitimini tamamlayan öğretmenler sınıflarındaki çocuklara enerji, enerjinin verimli kullanımı ve tasarrufu konularında eğitim veriyor, velileri için seminerler düzenliyor, okuldaki diğer çocuklar ve onların velilerinde farkındalık yaratmak üzere okullarda çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği Enerji Günleri’ni düzenliyorlar. Eğitime katılan çocuklar, öğretmenlerinin gözetimi ve yönlendirmesinde enerji tasarrufu konusunda alınabilecek önlemleri gözlemleyerek çözüm önerileri geliştirecek ve bunları arkadaşları ve aileleriyle paylaşacaklar.

Tasarım ve uygulamaları Soyak tarafından gerçekleştirilen “Enerji Köşeleri”nin açılışları da okullarda gerçekleştiriliyor. Enerji Köşelerinde;öğrencilerin uygulamalı olarak öğrenebileceği aydınlatma yöntemlerinden akkor ampuller ve LED ile aydınlatma, rüzgâr türbini ve güneş paneliyle elektrik üretimi, karbondioksit sensörü, otobüs-araba-bisiklet kullanımı, aydınlatma sensörü, ısı yalıtımı, doğal ışıklık, enerji verimli camlar ve küresel ısınma konularındaki maketlerle birlikte, temel mesajları içeren görseller de bulunuyor.

PROJENİN İLK SONUÇLARI

Yukarıda isimleri verilen ve ilk olarak bu 10 okulda hayata geçirilen Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi’nin sonuçları da şöyle:

Projede İstanbul Başakşehir ve Küçükçekmece’de hayata geçirilen 10 okulda; 150 öğretmene, yaklaşık 12.000 öğrenci ve 4000 veliye erişildi. Projenin ilk dönem sonuçlarına göre enerji günleri dahil olmak üzere toplamda 48.000 saatlik bilinçlendirme gerçekleştirilmiş oldu. Projede 1500 öğrenci kapsamında yapılacak araştırmanın ilk ayağında 750 öğrenciyle anket gerçekleştirildi.

Projenin öğrenci eğitimlerinde, yapılan ön test ve son test değerlendirme sonuçlarına göre, öğrencilerin son testte önermelere verdikleri cevapların doğruluk düzeyinin %16 arttığı görüldü. Son testte doğru cevap verme oranı en çok artan önermeler sırasıyla;

– Enerji kaybolmaz, sadece biçim değiştirir.

– Güneş ve rüzgâr gibi doğal olarak tekrar oluşan enerji kaynakları, yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.

– Evde kaloriferlerin üzerine bırakılan havlular, ısınma için daha fazla enerji harcanmasına neden olur.

Bunun yanı sıra yeşil bina hakkındaki önermede de ön test ve sonrasında önemli bir değişim olmuştur. “Yeşil bina yeşile boyalı binadır” önermesinin yanlış olduğunu belirten öğrenci sayısında %40’lık bir artış olması, bu konuda daha küçük yaşta bir bilinç oluştuğunu bize göstermiştir.

2 yıl içinde toplam 33 devlet okulunda gerçekleştirilecek olan Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi’nin İstanbul’daki ilk döneminde yer alan 10 ilkokulda tüm 4. Sınıf öğretmenleriyle de eğitici eğitimlerine yönelik bir anket gerçekleştirildi. Bu anketin sonuçlarına göre de öğretmenlerin % 95 oranında eğitici eğitiminden memnun kaldıklarını ve kişisel gelişimlerine de pozitif etki ettiğini belirttiklerini söyleyebiliriz.

Önceki ve Sonraki Haberler