1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Akın: YEKA’larda küçük yerli üretici de desteklenmeli

Akın: YEKA’larda küçük yerli üretici de desteklenmeli

Enerji Günlüğü - CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, YEKA’da yerli üretici desteklenmek isteniyorsa şartların küçük yatırımcıya da destek olacak...

Akın: YEKA’larda küçük yerli üretici de desteklenmeli

Enerji Günlüğü - CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, YEKA’da yerli üretici desteklenmek isteniyorsa şartların küçük yatırımcıya da destek olacak şekilde ayarlanması gerektiğini söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK2017) kapsamında yapılan özel oturumda yaptığı değerlendirmede, enerjide planlama yapılırken potansiyeli görüp öyle hedeflerini belirlenmesi gerektiğini belirterek, “YEKA güzel bir yol ama YEKA’nın bir sorunu var. Türkiye'de uzun yıllardır bu sektöre yatırım yapmış bir sürü irili ufaklı sanayici var. Özellikle bildiğimiz bazı firmalar büyük yatırımlar yaptı. Şu anda kendi başlarına 1 megavat üretenler 2 megavata çalışanlar var. Bunlar isyan ediyorlar. Biz YEKA’da yerli üreticiyi desteklemek istiyorsak şartları da ona göre ayarlamamız lazım. Mesela bin megavat birden olmaz da 200 megavatı Türkiye'de bunlarla uğraşanlar için ayarlanabilir. İnşallah önümüzdeki YEKA’da bunun değerlendirileceğini düşünüyorum.” dedi.

ALIM GARANTİSİNİN SÜRESİ UZATILMALI

Genelde yenilenebilir enerjiye özelde rüzgar enerjisine teşvik vermenin şart olduğunu kaydeden Akın, var olan teşvik sisteminin baştan aşağı değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Akın, “Alım garantisinin süresinin uzatılması gerekiyor. Biz cari açığımızın büyük bir kısmını enerjiye harcıyoruz. İddia ediyorum cari açığın birazını bu yatırımcılara versek inanın çok daha karlı çıkacağız. Rüzgarda gerekli ekipmanlar için de bir dışa bağımlılık söz konusu. Rüzgar potansiyelinin devreye alınması için gerçek anlamda rüzgar yatırımcısının önünü görmesi lazım. Prosedüre takılmaması lazım. Yerli ve yenilenebilir enerjinin yanında ekipmanların da desteklenmesi gerekiyor. Rüzgara yatırım yapmak bu ülkeye en büyük hizmeti yapmak gibi bir şey. 3 seneyi süren başvurular var. bu süreyi indirelim yatırımcıyı küstürmeyelim. Yatırımcının önünü açarsak YEKA’nın çok fazlasını yapacaklardır. Biz bu konuda her türlü desteği vermek için söz veriyorum.

ENERJİ KOOPERATİFLERİ PROJESİ ORTAYA ÇIKARDIK

Enerji kooperatifleri projelerinden de bahseden Akın, “Türkiye'de bu kadar potansiyel varken bunları sonuna kadar kullanmak için çaba göstermek zorundayız. Yeteri kadar çaba gösterilmediğini düşünüyoruz. Bu konuda biz enerji kooperatifleri diye bir proje ortaya çıkardık. Onunla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Bunu da kitaplaştırdık. Yani hepimizin ucuz enerji için bu işin odak noktasına rüzgarı güneşi koymak zorundayız.” İfadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Ankara

Önceki ve Sonraki Haberler