1. HABERLER

  2. PETROL

  3. AKİS ile akaryakıt kaçakçılığı bitme noktasına geldi

AKİS ile akaryakıt kaçakçılığı bitme noktasına geldi

Enerji Günlüğü - EPDK'nın kurduğu Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi (AKİS) sayesinde akaryakıt kaçakçılığı bitme noktasına geldi. Enerji Piyasası...

AKİS ile akaryakıt kaçakçılığı bitme noktasına geldi

Enerji Günlüğü - EPDK'nın kurduğu Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi (AKİS) sayesinde akaryakıt kaçakçılığı bitme noktasına geldi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun petrol piyasasına ilişkin  gözetim ve denetim faaliyetleri kapsamında kurduğu ve yürüttüğü Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi (AKİS) sayesinde akaryakıt kaçakçılığı bitme noktasına geldi. 

2015 yılı AKİS uygulaması ve sonuçlarına göre, 2015 yılı AKİS uygulaması kapsamında Türkiye genelinde numunesi alınarak akredite laboratuvarlarca numunelerin analizleri yaptırılam 376 adet motorin ve 339 adet Kurşunsuz Benzin 95 Oktan numunesinin tamamının ulusal marker referans cihaz ölçümü sonucu geçerli çıktı. Motorin numunelerinin %98,67 si ve Kurşunsuz Benzin 95 Oktan numunelerinin ise %100’ü teknik düzenlemelere uygun çıktı.

Teknik düzenlemelere aykırı motorin numuneleri Ankara, Karaman, Konya, Muş  ve Yalova illerinden alındı. Ankara, Karaman ve Konya’dan alınan numunelerin “Damıtma” parametresi, Yalova’dan alınan numunenin “su” parametresi ve Muş’tan alınan numunenin “Soğuk Filtre Tıkanma Noktası” parametresi ilgili teknik düzenlemelere aykırı çıktı.

AKARYAKITI UCUZ SATANDAN ALIN

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: “Bugün Türkiye'de 12 bin 907 akaryakıt istasyonu var ve hepsi lisanslı. Lisanslı olan akaryakıt istasyonundan hangisi bir kuruş veya iki kuruş daha ucuz satıyorsa oradan akaryakıt alınmasını tavsiye ediyoruz. Biz de yerleşmiş bir söz vardır “Pahalıdır vardır hikmeti ucuzdur vardır illeti” şeklinde. Vatandaşlarımız bu sözü akaryakıt alırken kesinlikle düşünmesinler. Çünkü EPDK olarak akaryakıtın güvenliğinden sorumluyuz ve sıkı takipteyiz. Biz bunu iddia ile söylüyoruz kalite açısından hiçbir fark, hiçbir sorun yok” dedi.

AKİS ile ortaya çıkan tablonun gerçekten gurur verici olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz: “Bu sonuç büyük bir emek ve mücadelenin sonucudur. Bu başarıda emeği geçen Türkiye Cumhuriyetinin tüm kurum ve kuruluşlarına, Başbakanlığımıza, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza, protokolcü kuruluşlara teşekkür ederiz. Artık “kaçakçılık” akaryakıt sektörünün gündeminden çıkmıştır” şeklinde konuştu.   

Önceki ve Sonraki Haberler