1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS ÇED raporuna olumlu bilirkişi raporu

Akkuyu NGS ÇED raporuna olumlu bilirkişi raporu

Enerji Günlüğü - Mersin’in Gülnar ilçesine kurulacak Akkuyu nükleer santraline verilen ÇED Olumlu kararına itirazda inceleme heyeti raporun kurallara...

Akkuyu NGS ÇED raporuna olumlu bilirkişi raporu

Enerji Günlüğü - Mersin’in Gülnar ilçesine kurulacak Akkuyu nükleer santraline verilen ÇED Olumlu kararına itirazda inceleme heyeti raporun kurallara uygun olduğu sonucuna vardı. 

Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından Mersin’in Gülnar ilçesine kurulacak Akkuyu nükleer santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği olumlu ÇED kararına karşı 82 kişi ve kurumun Danıştay'a yaptıkları itiraz üzerine inceleme için görevlendirilen keşif heyeti, ÇED Raporu'unun kurallara uygun olduğu yönünde bir rapor hazırladı.

15 kişilik bilim insanından oluşan heyet, 205 sayfalık bilirkişi raporu hazırladı. Geçtiğimiz günlerde Danıştay 14. Dairesi’ne sunuldu. Raporda, 2014’te verilen ÇED olumlu kararının iptalini gerektirecek bir durum olmadığı belirtildi. Santralin kriterlere uygun olduğu vurgulandığı raporda, gerekli çevre önlemlerinin de alındığı bilgilerine yer verildi. Yine, nesli kritik derecede tehdit altında olan Akdeniz fokunun 1’inci derece sit alanı olan Beşparmak adasındaki yaşam alanlarının korunması konusunda gerekli hassasiyet gösterilmesi gerektiğine de vurgu yapıldı.

208 sayfalık raporda ayrıca, kıyıdaki balıklar ve diğer canlıların yumurtlama alanlarının koruma altına alınması gerektiği ve bölgedeki nesli tükenme tehlikesi altında bulunan caretta caretta’ların da yaşam alanlarının Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereğince korunmasına önem verilmesi gerektiği ifade edildi.

İtirazlar santralin  yapılacağı yerin yanlış seçildiği, çevre sağlığı yönünden olumsuz etkileri olacağı yönündeydi. 

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olma özelliği taşıyan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için çalışmalar, Mayıs 2010 tarihinde Türkiye ve Rusya arasında imzalanan milletlerarası anlaşmayla başladı. 13.10.2011 tarihinde TAEK’ten Yer Lisansı’nı alan Akkuyu Nükleer’in hazırladığı ÇED Raporu ise 1 Aralık 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan 25 Haziran 2015’te Ön Lisans alan Akkuyu Nükleer, 29 Haziran 2015’te ise Cengiz İnşaat ile deniz hidroteknik yapıların tasarımı ve inşaatına ilişkin sözleşmeyi imzaladı.

Önceki ve Sonraki Haberler