1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS inşaasında yerli tedarikçi potansiyeli % 40

Akkuyu NGS inşaasında yerli tedarikçi potansiyeli % 40

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS Projesinde tüm çalışmaların yaklaşık %40’ının Türk tedarikçileri tarafından yapılma potansiyeline sahip olduğu kaydedildi.Türkiye’nin...

Akkuyu NGS inşaasında yerli tedarikçi potansiyeli % 40

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS Projesinde tüm çalışmaların yaklaşık %40’ının Türk tedarikçileri tarafından yapılma potansiyeline sahip olduğu kaydedildi.

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali projesi olan Akkuyu NGS projesinin inşaat çalışmaları ile nükleer santral ve yardımcı tesisler için çeşitli ekipmanların tedariki ve montajına yönelik kapsamlı çalışmaları kapsayan yerlilik oranını arttırmak için Türk tedarikçiler ile ilk defa bir araya gelindi. Rosatom Devlet Kuruluşu ve Proje Şirketi olan Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından düzenlenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi potansiyel tedarikçileri için bilgilendirme semineri, 3 Ekim 2018 tarihinde Mersin’de başladı. 

Rusatom Energy International A.Ş. Proje Yönetiminden Sorumlu Birinci Genel Müdür Yardımcısı ve Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, proje kapsamında Türk şirketleri ile şeffaf ve açık diyaloğun sağlanmasında bu tür seminerlerin önemini vurguladı. Dedusenko, “Yapılan tahminlere göre, Akkuyu NGS Projesinde tüm çalışmaların yaklaşık %40’ı Türk tedarikçileri tarafından yapılma potansiyeline sahiptir. Ayrıca, Yap-Sahip Ol-İşlet (Build-Own-Operate) uygulama modeli dikkate alındığında, potansiyel büyük tedarikçilerimizden, sadece yüklenici olarak değil, aynı zamanda projede yatırımcı olarak da yer almaları beklenmektedir. Bu husus, yerelleşme derecesini ciddi oranda etkileyecektir. Seminerimiz, Türk tedarikçilerle etkin bir işbirliğinin kurulmasını hedeflemektedir.   Bu seminer, ilk seminerimizdir ancak son seminerimiz olmayacaktır. Seminerin güncelliği, İnşaat Lisansının alınmasını takiben, Nisan 2018 tarihinde başlayan ve Akkuyu NGS projesine ait kapsamlı inşaat çalışmalarının yürütülmesi ile daha da artmıştır. Genel inşaat çalışmaları ile nükleer santral ve yardımcı tesisler için çeşitli ekipmanların tedariki ve montajına yönelik kapsamlı çalışmaları sizinle birlikte yapmayı umuyoruz” diye konuştu.

Seminere inşaat, makine mühendisliği, ekipman tedariki ve diğer alanlarda faaliyet gösteren 300’den fazla Türk şirketi katılıyor. Seminer, 5 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek. Seminerin ikinci ve üçüncü gününde çeşitli ekipman ve hizmetlerin tedarikçileri için yuvarlak masa toplantıları ve Rus nükleer sektörünün şirketleri, Akkuyu NGS Projesi katılımcıları ve Türk şirketleri ile B2B formatında özel toplantılar düzenlenecek. 

Seminerin son gününde seminer katılımcıları, Akkuyu NGS inşaat sahasını ziyaret edecekler. Türk şirketlerinin yetkilileri için Akkuyu Nükleer A.Ş. çalışanları tarafından, gezi düzenlenerek nükleer güç santralinin ana ve yardımcı tesislerinin yapım aşamaları ve altyapıları hakkında gezi sırasında detaylı bilgiler verilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler