1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS İstanbul’un ihtiyacını tek başına karşılayacak

Akkuyu NGS İstanbul’un ihtiyacını tek başına karşılayacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, üçüncü kuşak VVER-1200 standartlarına sahip reaktörlerin kullanılacağı Akkuyu Nükleer...

Akkuyu NGS İstanbul’un ihtiyacını tek başına karşılayacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, üçüncü kuşak VVER-1200 standartlarına sahip reaktörlerin kullanılacağı Akkuyu Nükleer Santrali’nin, İstanbul’un ihtiyacı kadar elektrik üreteceğini söyledi. 

Fatih Dönmez, Daily Sabah’dan Nur Özkan’ın sorularını cevaplarken, Türkiye’nin nükleer enerji yatırımları hakkında bilgiler verdi. Bakan Dönmez, kurulum çalışmaları devam eden Akkuyu Nükleer Enerji Santralinin güvenli bir enerji projesi olup olmayacağına yönelik soru üzerine Akkuyu’da en yüksek güvenlik standartlarına sahip en son teknoloji ürünü üçüncü nesil VVER-1200 tipi reaktörler kullanılacağını vurnguladı. Dönmez, en ileri teknoloji ile donatılan bu reaktörlerin işletme ömrü, gücü ve termal verimi artırılmış modeller olacağının altını çizdi. 

İSTANBUL’UN İHTİYACI KADAR ELEKTRİK

Bakan Dönmez, Mersin’de kurulacak ve dört üniteden oluşacak Akkuyu Nükleer Santrali’nin toplam 4800 MW’lik kurulu güçle faaliyet göstereceğini anlattı.  Bakan Dönmez, Akkuyu santralinin Türkiye’nin yıllık elektrik enerji ihtiyacının yüzde 12.5’ini tek başına karşılayacağını ve bunun İstanbul’un bir yıllık elektrik tüketimine eşdeğer bir rakam olduğunu söyledi. 

ÜÇÜNCÜ NÜKLEER TRAKYA’YA

Çin ile ortak yapılacak olan üçüncü nükleer enerji Trakya santrali ile ilgili de konuşan Bakan, üçüncü nükleer santralinin Trakya’da kurulacağını, ancak kesin bir lokasyonun henüz belirlenmediğini söyledi. Bakan Dönmez, nükleer santral sahalarının yer seçimiyle ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın belirlediği teknik kriterlere göre gerekli çalışmaların tamamlandığını anlattı. Dönmez, yer seçimi için gözetilen kriterlerden bazılarını depremsellik, iletim hatlarına yakınlık, soğutma suyu için deniz ya da nehirlere yakınlık ve elektrik tüketim merkezlerine olan mesafe olarak sıraladı.

Önceki ve Sonraki Haberler