1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’de su analizi laboratuvarı faaliyete geçti

Akkuyu NGS’de su analizi laboratuvarı faaliyete geçti

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’nin teknolojik süreçlerini desteklemek için yüksek hassasiyetli su analizlerinin yapılmasını sağlayan Modern Kı̇mya Analı̇z Laboratuvarı faalı̇yete geçti.

Akkuyu NGS’de su analizi laboratuvarı faaliyete geçti

Enerji Günlüğü - Mersin’de inşa çalışmaları süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaat sahasında, nükleer santralin işletilmesinde kullanılacak yüksek hassasiyetli su kontrolünü sağlamak ve güç ünitelerinin devreye alınmasına hazırlık aşamasında ekipman yıkama işlemlerini yapmak üzere bir kimya laboratuvarı devreye alındı.

Akkuyu NGS’de yer alan 3+ Nesil VVER-1200 tipi reaktörlerle donatılan güç üniteleri, yüksek öneme sahip bir dizi güvenlik unsuru barındırıyor. Bu unsurlardan birini, devrelerdeki suyun birbirine karışmamasını sağlayan çift devreli buhar üretimi oluşturuyor. Kimya laboratuvarı uzmanları, ultra saf, tuzdan arındırılmış suyun göstergelerini modern uluslararası gerekliliklere uygunluk açısından analiz edecek. Laboratuvar, reaktörün ilk kapalı devresinde, yani reaktör ünitesi ile buhar jeneratörü arasında sirkülasyonu sağlamak için tasarlandı. 

Laboratuvar uzmanları, Akkuyu NGS’nin su ortamındaki kimyasal parametrelerin ultra düşük konsantrasyonlarının belirlenmesine yönelik karmaşık işlemleri gerçekleştirmek için iyon kromatografi cihazı kullanıyor. Bu cihazın alt ölçüm limiti bakımından Türkiye’de bir benzeri daha bulunmuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler