1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’nin güvenliğinde önemli bir aşama daha tamamlandı

Akkuyu NGS’nin güvenliğinde önemli bir aşama daha tamamlandı

Akkuyu NGS’nin 4’üncü ünitesinde Kor Tutucunun kurulumunun tamamlanmasıyla reaktör şaftının da inşası hızlanacak.

Akkuyu NGS’nin güvenliğinde önemli bir aşama daha tamamlandı

Enerji Günlüğü -  Akkuyu NGS’nin 4’üncü ünitesinde acil bir durumda eriyik çekirdek parçalarını güvenilir bir şekilde tutan kor tutucunun kurulumu tamamlandı.

Mersin’in Gülnar ilçesinde Rosatom tarafından kurulumu devam eden Türkiye’deki ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 4’üncü ünitesinde kullanılmak üzere üretilen kor tutucu, tasarlanan konumuna yerleştirildi. Santralin 4’üncü güç ünitesindeki inşaat çalışmalarının önemli bir aşaması olan kor tutucunun kurulumuyla reaktör şaftının da inşası hızlanacak. 

ACİL DURUMLARDA GÜVENLİK SAĞLIYOR

Çelikten yapılmış koni biçiminde bir tank olan kor tutucunun gövde yüksekliği 6,14 metreyi, çapı 5,83 metreyi, ağırlığı ise 144 tonu buluyor. Acil bir durumda eriyik çekirdek parçalarını güvenilir bir şekilde tutan kor tutucu, bu parçaların reaktör binasının kapalı kabuğundan sızmasını engelliyor. 

Santralin çalışması sırasında, içi özel bir şekilde hazırlanan dolgu malzemesi ile doldurulan kor tutucu, bu malzemeyle etkileşimden ortaya çıkan aktif bölümün eriyiğinin bir kısmının kaybolmasını sağlıyor. Bu etkileşimden kaynaklanan kimyasal işlemler, eriyiğin hapsolması ve soğuması için gerekli koşulları yaratıyor. Kor tutucu aynı zamanda sismik direnci artırma, hidrodinamik, darbeye dayanıklılık gibi maksimum güvenlik özelliklerine sahip bir ekipman olma özelliğini de taşıyor. 

“GÜVENLİĞİ SAĞLAYAN BENZERSİZ BİR TEKNOLOJİ”

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı – NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butckikh konuya ilişkin yaptığı açıklamada kor tutucunun nükleer santral işletilirken herhangi bir senaryoda çevre ve insanların güvenliğini sağlayan benzersiz bir teknolojik gelişme olduğunu kaydederek, “Kurulum, Türk ve Rus uzmanların koordineli ekip çalışmasıyla gerçekleştirildi. Kor tutucunun kurulumundan önce kapsamlı bir kontrol yapıldığını belirtmek isterim. İmalat tesisinde, Akkuyu Nükleer A.Ş. temsilcilerinin katılımıyla kalite kontrolü gerçekleştirildi. Akkuyu NGS sahasına ulaştığında ekipmanın bütünlüğü ve güvenilirliğinin teyit edildiği bir giriş kontrol prosedürü uygulandı” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler