1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’nin ilk reaktör basınç tankı tabanı Atommash’dan

Akkuyu NGS’nin ilk reaktör basınç tankı tabanı Atommash’dan

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) ilk reaktör basınç tankı tabanı Atommash tarafından üretildi.Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu...

Akkuyu NGS’nin ilk reaktör basınç tankı tabanı Atommash’dan

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) ilk reaktör basınç tankı tabanı Atommash tarafından üretildi.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM tarafından Mersin’de inşası devam eden Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS'nin ekipman üretimi çerçevesinde, santralin birinci ünitesinin reaktör basınç tankının tabanı ROSATOM’un makine yapımı bölümü Atomenergomash’ın bünyesindeki AEM Teknoloji A.Ş.’nin Rusya’nın Volgodonsk şehrindeki şubesi Atommash tarafından üretildi.

ÜRETİM DÖNGÜSÜ 2 YILDAN FAZLA SÜRÜYOR

Atommash Direktörü Rovshan Abbasov, “Atommash'ta bir reaktör basınçlı kap üretim döngüsü iki yıldan fazla sürüyor. Müşteri temsilcileri ile aktif bir işbirliği içindeyiz. Yabancı müşteri için ekipman üretirken, NGS ekipmanlarına yönelik sadece Rus norm ve kurallarına değil, aynı zamanda ürünlerimizi tedarik ettiğimiz ülkenin ulusal standartlarına da uymak zorundayız. Tesis, 2018 yılı Ekim ayında Hint Nükleer Santrali için buhar jeneratörü seti üretip göndererek gerekli deneyimi kazandı. Şu an için işletmenin ana iş yükünü ihracat siparişleri oluşturuyor” şeklinde konuştu.

2010 yılı Mayıs ayında Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma temelinde gerçekleştirilen Akkuyu NGS projesi, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan olma özelliğini taşıyor. Akkuyu NGS, inşaatı tamamlandığında ve 4 bin 800 MW kurulu güce ulaşıldığında, yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik üretecek. 20 yıl daha uzatma olasılığıyla hizmet ömrü 60 yıl olacak. Akkuyu NGS'nin çoğunluk hissedarını Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM oluşturuyor. Proje, yap-işlet-işlet modelinde uygulanıyor. Uzun vadeli bir anlaşma olan proje sözleşmesine göre, projenin yüklenicisi olan Akkuyu Nükleer, projenin tasarım, yapım, bakım, işletme ve işletmeden çıkarma rollerini üstleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler