1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’nin reaktör basınç kabı sahada 

Akkuyu NGS’nin reaktör basınç kabı sahada 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 3. ünitesinin en önemli ekipmanı olan reaktör basınç kabı inşaat sahasına ulaştı. Yaklaşık 350 ton ağırlığındaki ekipman, deniz yolu ile 3000 km’den fazla mesafe katetti.

Akkuyu NGS’nin reaktör basınç kabı sahada 

Enerji Günlüğü - Mersin’de inşa çalışmaları süren ve Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak olan Akkuyu’da 3. ünitesinin en önemli ekipmanı olan reaktör basınç kabı inşaat sahasına ulaştı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 3. Ünitesinin en önemli ekipmanı olan reaktör basınç kabı, deniz yolu ile 1700 deniz milinden (3150 km) fazla mesafe kat ederek inşaat sahasına ulaştı.

Eliptik tabana sahip dikey silindirik bir kap olan reaktör basınç kabı, nükleer güç santralinin işletme aşamasında içinde nükleer yakıt içeren çekirdeğin yanı sıra, kontrol ve koruma sistemlerine ait cihazlar ile kontrollü nükleer reaksiyon ve ısı enerjisinin soğutma suyuna aktarımını sağlayan farklı yapısal parçaların bulunduğu büyük boyutlu bir ekipman olma özelliğini taşıyor. 

ÜRETİMDE 300’E YAKIN FARKLI DENETİM

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ekipmanın üretimi sırasında 300'e yakın farklı denetim ve kontrol işleminden geçirildiğini belirterek, “Reaktör, özel koşullar altında işletilir. İşletme sırasında reaktörün sızdırmazlığı, yakıtın güvenli bir şekilde yeniden yüklenmesi ile reaktör tesisinin 60 yıldan fazla hizmet ömrü boyunca çalıştırılmasını sağlamalıdır” dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler