1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’ye Sovcombank'tan 300 milyon dolar

Akkuyu NGS’ye Sovcombank'tan 300 milyon dolar

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali unvanını alacak Akkuyu Nükleer Güç Santrnali projesi için Sovcombank’tan 7 yıl vadeli 300 milyon dolarlık kredi sağlandı. 

Akkuyu NGS’ye Sovcombank'tan 300 milyon dolar

Enerji Günlüğü – Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali unvanını alacak Akkuyu Nükleer Güç Santrnali projesi için Sovcombank’tan 7 yıl vadeli 300 milyon dolarlık kredi sağlandı. 

ROSATOM’un alt şirketi Akkuyu Nükleer AŞ, Türkiye’de devam eden Akkuyu NGS inşaat projesinin finansmanı için Sovcombank’tan 7 yıl vadeli iki aşamalı kredi alacak. Kredilerin biri 100 milyon dolar, diğeri ise 200 milyon dolar tutarında olacak. Akkuyu Nükleer AŞ ve Sovcombank arasında konuyla ilgili anlaşma imzalandı. Şirket sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması durumunda, kredilerde faiz indiriminden de yararlanabilecek. 

KARBONSUZLAŞMAYA NÜKLEER KATKISI

ROSATOM’un İktisat ve Maliyeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlya Rebrov, düşük karbon ekonomisine geçişte nükleer enerjinin yadsınamaz bir role sahip olacağını belirterek. “Nükleer enerji üretimi, Paris Anlaşması'nda belirtilen iklim hedeflerine ve BM sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasının yanı sıra, sera gazı emisyonlarının azaltılmasında da çok önemli bir role sahip” dedi. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA DESTEK

Sovcombank ile stratejik işbirliğinin genişlemesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden İlya Rebrov, “Türkiye’de Akkuyu NGS’nin inşaatı hızla devam ediyor. Bu anlamda Sovcombank kredisi, projenin finansmanının zamanında sağlanması bağlamında çok önemli. Aslında bugün ROSATOM Devlet Şirketi, sürdürülebilir kalkınma gündeminin desteklenmesi ile ilgilenen itibarlı finansal ortakların çalıştırılmasını gerektiren birçok projeyi yerine getiriyor. Sovcombank’ın da bu hedeflere ulaşma konusunda bize yardım edeceğinden eminim” ifadelerini kullandı. 

NÜKLEERDE İLK SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMAN 

Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sürdürülebilir Kalkınma ve Yatırımcı İlişkileri Direktörü Anton Dedusenko da, Akkuyu NGS’nin Türkiye'de inşa edilecek ilk nükleer santral olmanın yanında inşasında doğrudan ‘sürdürülebilir’ finansman sağlayan dünyadaki ilk nükleer santral özelliğini taşıdığını vurguladı. ROSATOM’un stratejik önceliklerinden birinin BM sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasına katkı sunmak olduğunu anlatan Dedusenko, “Türk ortaklarımızla beraber Akkuyu projesini, sürdürülebilir kalkınma alanında ROSATOM’un başarılarının en iyi örneği haline getirmek için çalışıyoruz” diye konuştu. 

BM SORUMLU BANKACILIK PRENSİPLERİ

Sovcombank Yönetim Kurulu Başkanı Dmitry Gusev de şunları söyledi: 

“Akkuyu NGS projesinde ROSATOM ile ortak olmaktan mutluluk duyuyoruz. Sovcombank, 2019'da BM Sorumlu Bankacılık Prensiplerini imzalayan ilk Rus bankası oldu. Bu prensiplere göre, dünyanın en büyük bankaları stratejilerini BM'nin iklim hedefleriyle uyumlu hale getirme sözü verdiler. ROSATOM ve Akkuyu Nükleer AŞ ile yaptığımız işbirliği, bu hedefleri karşılıyor. Hem Sovcombank hem de ROSATOM, 7. Uygun fiyatlı ve temiz enerji hedefine uyan düşük karbonlu temiz enerji geliştirmekle ilgileniyor.” 

Önceki ve Sonraki Haberler