1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu Nükleer Santrali için test ihalesi

Akkuyu Nükleer Santrali için test ihalesi

Enerji Günlüğü - Rosatom inşa edeceği Akkuyu Nükleer Santraline 400 ton ağırlında bir uçağın tam hız çarpması halinde bile felaket yaşanmayacağı...

Akkuyu Nükleer Santrali için test ihalesi

Enerji Günlüğü - Rosatom inşa edeceği Akkuyu Nükleer Santraline 400 ton ağırlında bir uçağın tam hız çarpması halinde bile felaket yaşanmayacağı garantisini almak için test ihalesi açtı.

Radikal gazetesinden Nurdan Hacıoğlu’nun haberine göre, Türkiye'nin ilk nükleer santrali Mersin-Akkuyu'yu inşa etmeyi üstlenen Rusya'nın "Rosatom" şirketinin kardeş kuruluşu Akkuyu AŞ şirketi tarafından, tamamlandığında dört reaktörden oluşacak Türkiye'deki bu santrale 400 ton ağırlında bir uçağın tam hız çarpması halinde bile felaket yaşanmayacağı garantisini almak için test ihalesi açıldı.

Rus İntenfaks ajansının Rosatom kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre Akkuyu nükleer santraline "Ya uçak düşerse" testi geçtiğimiz günlerde Rusya'daki devlet ihaleleri internet sitesine yayınlandı.

Rosatom'un kardeş kuruluşu Akkuyu AŞ şirketi tarafından açılan ihale şartları ise şöyle sıralandı: "Bize bu konuda danışmanlık hizmeti verecek firma 400 ton ağırlığındaki bir uçağın saniyede 150-200 metre hızla reaktörlere çarpması halinde felakete yol açmayacak kriterlerin ne olması gerektiğini hesaplaması gerek, İhale bedeli azami 25.6 milyon ruble (yaklaşık 1.6 milyon TL) olarak düşünülüyor. Bu hesaplamaları yapabilecek firmalar 17 Şubat tarihine kadar tekliflerini sunmuş olması gerek, İhaleyi kimin kazandığını ise 25 Şubat tarihinde açıklanmayı planlıyoruz".

Rus Rosatom şirketi ''Ya uçak düşerse" testinin benzerini daha önce Bulgaristan'da inşa edilmesi planlanan Belene-2 nükleer santrali için yapılmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler