1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu Nükleer temel atma töreninde çevreci eylemler

Akkuyu Nükleer temel atma töreninde çevreci eylemler

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temel atma töreninde bir grup çevreci inşaat alanının...

Akkuyu Nükleer temel atma töreninde çevreci eylemler

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temel atma töreninde bir grup çevreci inşaat alanının kapısını tutarak içeride bulunanların dışarıya çıkmasına engel oldu.

Akkuyu Nükleer Santralı’nın su altı yapılarının temel atma törenine katılanlar, Mersinli yaşam savunucuları tarafından bir süre alıkondu.

Mersinli Çevreci Grup, törene katılanların geri dönecekleri yolu ve demir kapıyı kilitleyerek TOMA'ların müdahalesine rağmen trafiğe kapattı. Milletvekilleri araya girerek TOMA ve jandarmaların geri çekilmesini sağlayınca, eylemciler de protestoya son verdi.

GREENPEACE DE EYLEM YAPTI

Öte yandan, Greenpeace (Yeşil Barış)gönüllüleri bugün, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin ilk temelinin atılmasıyla eş zamanlı olarak Mersin ve İstanbul’da eylemler gerçekleştirdi. İki şehirde aynı saatlerde bir araya gelen eylemciler hem Mersin’de hem de İstanbul’da ölü taklidi yaparak "Nükleer öldürür, yaşamak istiyorum" mesajı verdiler.

Temel atma töreninin yapıldığı Mersin Akkuyu’nun Büyükeceli beldesindeki protesto ise Nükleer Karşıtı Platform üyelerinin desteği ile gerçekleşti.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇED)’na karşı Greenpeace de dahil pek çok kurumun davaları sürerken ve proje ile ilgili pek çok başka eksik bulunurken başlatılan inşaatın hukuksuzluğuna değinen Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, "Nükleer enerji santralleri, özellikle nükleer güvenlik ve emniyet konusunda ciddi tehlike riskleri gerçekçilikle değerlendirilmeden ve gerekli tedbirler alınmadan büyük riskler ile inşaat ve temel atma töreni büyük bir hatadır. Akkuyu nükleer santralinin planlanmasında, Fukushima kazası (!) sonrasında yapılması gerekli değerlendirmeler yapılmadı" şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler