1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu Santrali için ÇED raporu Haziran`a hazır

Akkuyu Santrali için ÇED raporu Haziran`a hazır

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, Mayıs ayında tamamlanarak, bakanlığa sunulacak.Akkuyu Santrali'ni...

Akkuyu Santrali için ÇED raporu Haziran`a hazır

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, Mayıs ayında tamamlanarak, bakanlığa sunulacak.
Akkuyu Santrali'ni inşa edecek Rus Atom Enerjisi şirketi Rosatom'un Genel Müdürü Sergey Kiriyenko ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul'da yaptıkları başbaşa görüşmenin ardından basına kısa bir açıklamada bulundular. Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşasıyla ilgili çalışmaların öngörülen takvim çerçevesinde devam ettiğini anlatan Kiriyenko, son olarak sahadaki çalışmalar için gereken taşocağı lisanslarının alındığını anlattı. Çevresel etki değerlendirme çalışmalarının da devam ettiğini belirten Kiriyenko, ÇED Raporu'nun Mayıs veya en geç Haziran ayında ilgili Bakanlığa sunulacağını söyledi.
Rus yetkili, Akkuyu konusunda Türk şirketleri ile de müzakere halinde olduklarını belirterek şunları söyledi:
"Çünkü Türkiye'deki çalışmaların çoğunluğu, Türk şirketler tarafından yapılacak. Bu projenin hayata geçirilmesi için en az 15 bin kişilik istihdam gerekiyor. Bu şekilde sanayi ve inşaat sektöründeki müteahhitler için de milyarlarca dolarlık iş sağlanacak. Bu konuda personelin eğitilmesi önemli. Rusya aktif bir şekilde Türk öğrencilerin eğitimiyle ilgileniyor. Yaklaşık 100 Türk öğrenci Moskova Mühendislik ve Fizik Üniversitesi'nde eğitim görüyor. Çünkü bizim buradaki hedefimiz sadece bir santral inşa etmek değil, aynı zamanda bütün bu aşamalarda Türkiye'ye destek olmak, gerekli personeli de bu çerçevede eğitmek."

"YILDIZ OLMASAYDI AKKUYU OLMAZDI"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a teşekkür eden Kiriyenko, "Sayın bakanın şahsi katkıları olmadan bu proje kesinlikle olmazdı. Çünkü ben o müzakerelerin nasıl geçtiğini hatırlıyorum. Çok yakın ilişkilerimiz ve işbirliğimiz sayesinde projeyi gerçekleştirirken karşılaştığımız tüm sorunları aşabiliyoruz. Bugün bazı konuları da çözüme bağlayabildik" diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti öncesinde Kiriyenko ile olumlu bir görüşme yaptıklarını vurguladı. Yıldız, iki ülkenin stratejik işbirliğine en büyük katkıyı sağlayacak nükleer santral projesini görüştüklerini belirtti. Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin Türkiye'deki yerli sermayeyi tahrik edecek bir yatırım olduğunu vurgulayan Yıldız, Rosatom ile yaptıkları görüşmede, anlaşmada ne tür kolaylıklar sağlanabileceğinin konuşulduğunu söyledi.
Bakan Yıldız ve Kiriyenko, açıklamalarının ardından basına kapalı gerçekleştirilen heyetler arası görüşmeye geçtiler.

Önceki ve Sonraki Haberler