1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu Santrali’nin yer lisansı onaylandı

Akkuyu Santrali’nin yer lisansı onaylandı

Enerji Günlüğü- Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 1976 yılına ait yer lisansı, santralin kurulacağı bölgede yapılan son etüt çalışmalarıyla...

Akkuyu Santrali’nin yer lisansı onaylandı

Enerji Günlüğü- Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 1976 yılına ait yer lisansı, santralin kurulacağı bölgede yapılan son etüt çalışmalarıyla 38 yıl sonra güncellenerek onaylandı. 

Santral’in lisans çalışmaları kapsamında, Nükleer Santral Projesi’nin Nisan 1976'da Türkiye Elektrik Kurumu'nun başvurusu üzerine 30 Haziran 1976’da onaylanan yer raporu ve bu doğrultuda verilen yer lisansı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) talebi doğrultusunda yeniden ele alındı. 

YER LİSANSINA İLİŞKİN VERİLER KAMUOYUNA AÇILACAK

TAEK, yer lisansının güncellenmesi için 1976 tarihli yer lisansına temel teşkil eden yer raporunun 1983 tarihli tüzük hükümleri, Akkuyu'ya kurulacak santralin özellikleri ve yeni veriler kullanılarak yeniden değerlendirilmesini talep etmişti. Bunun üzerine Akkuyu sahasında yapılan son etüt çalışmaları ışığında tüm verilerin güncellenmesiyle hazırlanan rapor TAEK’e sunuldu. 

TAEK Nükleer Güvenlik Dairesi tarafından hazırlanan yer değerlendirme raporu da Atom Enerjisi Komisyonu tarafından uygun bulundu. İlgili daireden uzmanlar da bu süreç içinde Akkuyu sahasında incelemeler yaptı. 

Yer lisansına ilişkin veriler, önümüzdeki günlerde Akkuyu NGS AŞ tarafından internet üzerinden kamuoyunun bilgisine açılacağı bildirildi.

Raporda, nüfus değişim öngörüleri, endüstriyel gelişme öngörüleri, rüzgar, su, dış kaynaklı olayların olasılık hesapları, deniz yollarındaki petrol tanker taşımacılığı, atmosferik dağılım modeli gibi konularda bilgiler yer alıyor. 

SAHAYA YÖNELİK FAALİYETLER TAEK TARAFINDAN DENETLENİYOR

Ayrıca sahaya yönelik faaliyetler, kalite yönetim programı çerçevesinde sürdürülmesi için TAEK tarafından denetleniyor.

Yer lisansının güncellenmesiyle, santral alanının düzenlenmesi, yol, su, elektrik gibi altyapı çalışmaları, liman ve reaktör dışındaki konut ağırlıklı yaşam alanlarının yapımı için gerekli şartlardan biri tamamlanmış oldu. 

TBMM, JAPONYA İLE NÜKLEER İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASINI İMZALADI


Önceki ve Sonraki Haberler