1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu`da ÇED bu yıl onaylanırsa temel 2015`te atılır

Akkuyu`da ÇED bu yıl onaylanırsa temel 2015`te atılır

Enerji Günlüğü - Adana Sanayi Odası (ADASO), Refleks Gazetesi ve Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) işbirliğiyle ''Nükleer Santral Yatırımında...

Akkuyu`da ÇED bu yıl onaylanırsa temel 2015`te atılır

Enerji Günlüğü - Adana Sanayi Odası (ADASO), Refleks Gazetesi ve Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) işbirliğiyle ''Nükleer Santral Yatırımında İş Fırsatları'' konulu toplantı 17 Eylül 2013 tarihinde düzenlendi.

“3 BİN DOLAR ORTALAMA BİR MAAŞ”

Toplantıda konuşan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Türkiye Yöneticisi Rauf Kasumov, bir gazetecinin, son günlerde medyada nükleer santralde 3 bin Dolar maaşla iş fırsatı olduğu yönünde haberlerin yer aldığını hatırlatması üzerine ''Bu aslında ortalama bir rakam. Tabiki bu santralde bin Dolar alan da olacak on bin dolar alan da olacak. Bu ortalama bir maaş. Nükleer santralin yolunu temizleyen bir temizlikçi eleman on bin dolar alacak diye bir şey yok ortada. Bu iyi eğitimli uzmanın, yani mühendisin alacağı bir maaş'' diye konuştu.

ÇED RAPORU UZMANLARCA 1 AYDA OKUNACAK

Kasumov, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla ilgili medyada farklı bilgiler yer aldığını, ''Türkiye'nin nükleer güç santrali inşaatından vazgeçtiği'' yönünde haberler çıktığını söyledi.

ÇED başvurusu yaptıklarını ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın raporun formatında birtakım değişikler istediği için raporu geri verdiğini kaydeden Kasumov, gerekli değişikliklerin yapılarak raporun teslim edildiğini hatırlattı.

Raporun 3 bin 500 sayfadan oluştuğunu ve uzmanların okumasının yaklaşık 1 ay süreceğini belirten Kasumov, Bakanlığın sitesinde gerekli tüm bilgilerin yer aldığını bildirdi.

ÇED OLUMLU KARARI BU YIL ALINIRSA İŞ TAKVİMİ AKSAMAYACAK

Kasumov, raporun hazırlanması sürecinde balıkların göç dönemlerinin bile araştırıldığını vurgulayarak, ''ÇED raporuyla ilgili her şey yolunda. İş takviminden dışarı çıkılması söz konusu değil. Biz bu yıl içinde ÇED olumlu kararını alırsak iş takvimini hiçbir şekilde ihlal etmemiş olacağız. İlk temel atma 2015 yılının sonu 2016'nin başlangıcı gibi olacak. ÇED olumlu kararını takip ederek inşaat hazırlık çalışmaları yapılacak'' dedi.

TÜRK FİRMALARINA 7-8 MİLYAR DOLAR’LIK İŞ İMKANI

Kasumov, projenin yaklaşık 20 milyar Dolar’ı bulmasının beklendiğini bunun da 7-8 milyar Dolarının Türk firmalarına ihale edilebileceğini söyledi. 

TAEK'İN AKKUYU NGS İÇİN AÇTIĞI DANIŞMANLIK İHALESİNE 11 TEKLİF GELDİ

Önceki ve Sonraki Haberler