1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Akma: İş kazalarını önleme çalışmaları bir maliyet değildir

Akma: İş kazalarını önleme çalışmaları bir maliyet değildir

TES-İŞ Başkanı Ersin Akma, elektrik gaz ve su sektörlerinde sıfır kaza hedefleniyorsa, öncelikle iş kazalarını önleme çalışmalarının bir maliyet olmadığının anlaşılması gerektiğini söyledi.

Akma: İş kazalarını önleme çalışmaları bir maliyet değildir

Enerji Günlüğü - TES-İŞ Başkanı Ersin Akma, elektrik gaz ve su sektörlerinde sıfır kaza hedefleniyorsa, öncelikle iş kazalarını önleme çalışmalarının bir maliyet olmadığının anlaşılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Başkanı Ersin Akma, çok tehlikeli sınıfında yer alan elektriğin üretim, iletim ve dağıtımı için iş kazalarına maruz kalınabildiğini ve hala ölümle sonuçlandığını belirterek, “Ülkelerin kalkınmasında ve yoksulluğun giderilmesinde kilit rol oynayan elektrik gaz ve su sektörlerinde sıfır kaza hedefliyorsak, öncelikle iş kazalarını önleme çalışmalarının bir maliyet olmadığını anlamamız gerekiyor” dedi. 

Sektör şirketlerinden iş sağlığı ve güvenliği konusunda hiç bir maliyetten kaçınmamalarını ve iş sağlığı ve güvenliğini bir şirket politikası haline getirmelerini beklediklerini kaydeden Akma, “Her iş yerinin bir iş sağlığı ve güvenliği stratejisi olmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği kurumları bir formalite gibi görülmemelidir. Önlemler birlikte alınmalı ve uygulamalar yine işbirliği içerisinde yürütülmelidir. Bilgi eksikliğinden kaynaklanan kazaların önlenmesinde işçi eğitimi büyük önem arzediyor. İşçilerin akıl ve vücut bütünlüğü içerisinde çalışması hepimizin ortak sorumluluğundadır” ifadesini kullandı.

MEVZUAT UYGULANMADIYSA BU BİR CİNAYETTİR

Akma, toplumumuzda iş sağlığı ve güvenliği kültürünün henüz oluşmadığını ve bu nedenle konunun mevzuat ayağının ön plana çıktığını kaydederek, “Mevzuat gereğince uygulanmadıysa ve bir işçi bu nedenle hayatını kaybediyorsa bu iş kazası değil cinayettir” ifadesini kullandı.

İŞ KAZALARININ ÖNLENEBİLİR OLDUĞUNU BİLE BİLE RAKAMLARI KABULLENMEK ÇOK ZOR

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) verilerine göre, Dünyada her yıl 3 milyonun üzerinde işçinin iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Akma, "İş kazalarının önlenebilir olduğunu bile bile bu rakamları kabullenmemiz çok zordur. Bu durum, bu konudaki sorumluluklarımızı yerine getiremediğimizi göstermektedir. Yüksek rakamlar aynı zamanda iş sağlığı kültürünü tüm ülkede yaygınlaştırmak için hep birlikte çalışmak zorunda olduğumuzu göstermektedir” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya

Önceki ve Sonraki Haberler