1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Aksa Doğalgaz Elazığ’ın karbon ayak izini küçülttü

Aksa Doğalgaz Elazığ’ın karbon ayak izini küçülttü

Aksa Elazığ Doğalgaz Şirket Müdürü Onur Dündar, “Geçtiğimiz yıl, kömür yerine doğal gaz kullanan abonelerimiz sayesinde karbon salımı yaklaşık 500 bin ton azaldı” dedi.

Aksa Doğalgaz Elazığ’ın karbon ayak izini küçülttü

Enerji Günlüğü - Elazığ ve ilçelerine 2006 yılından beri doğal gaz dağıtım hizmeti veren Aksa Elazığ Doğalgaz, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bir önceki yıla göre doğal gaz şebeke uzunluğunu yüzde 8 artırarak bin 757 kilometreye çıkaran Aksa Elazığ Doğalgaz, 237 bin 964 abonesine güvenli gaz arzı sağladı. İl genelindeki yedi şubesinde vatandaşlara hizmet veren Aksa Elazığ Doğalgaz, Şirket Müdürü Onur Dündar, Enerji Günlüğü’nün sorularını cevapladı.

Geçtiğimiz yıl yaşanan Kahramanmaraş depremleri sonrası neler yaptınız?

Depremde ana iletim hattında oluşan hasarın onarımı için adeta bir seferberlik başlattık. Elazığ’ın konumu gereği şehrimize kesintisiz gaz arzının sağlanması gerekiyordu. Çünkü depremden etkilenen diğer illerde yaşayan depremzede vatandaşlara yiyecek ve yardım malzemelerinin ulaştırılması büyük oranda buna bağlıydı. Ana iletim hattında onarım tamamlana kadar vatandaşlarımızdan tasarruflu ve bilinçli tüketim yapmalarını istedik. Bakanlığımız, Valilik, Belediye ve elektrik dağıtım şirketi ile tam bir koordinasyonla yürüttüğümüz çalışmalara vatandaşlarımız da büyük bir hassasiyetle destek verdi.

onur-dundar-aksa-elazig-dogalgaz.jpegGaz arzı sürekliliğini sağlamak için neler yaptınız?

Uzman ekiplerimizle, kaçak arama cihazıyla donatılmış araçlarla ve araçların giremediği bölge ve sitelerde de lazerli el detektörleri kullanarak şebekelerimizi kontrol ettik. Şebekemizin tamamını taradık, güvenli gaz arzına yönelik altyapı ve üstyapı unsurlarının kontrolünü sağladık. Tüm göstergeleri Sevkiyat Kontrol Merkezimizde ve tüm mobil cihazlarımızda anlık olarak 7/24 takip ettik. Mevcut sistemimizde kontrolsüz gaz çıkışlarının önüne anında geçiliyor. Bina bağlantılarındaki gas-stop ve servis regülatör emniyetleri sayesinde gaz otomatik olarak kesiliyor. Bu sayede tehlike anında doğal gaz şebekemizin güvenliği ve gaz arzının sürekliliği sağlanıyor.

Sonraki süreçte neler gerçekleşti?

İlimizin kontrollerini sağladıktan sonra depremin yıkıcı etkilerinin daha yoğun olduğu komşumuz Malatya’ya hızla destek verdik. Yıl boyunca bir taraftan depremin yaralarını sararken, yeni yatırım ve genişleme faaliyetlerimizle daha fazla vatandaşımızı doğal gazla buluşturduk.

İlinizdeki yatırımlar nasıl ilerledi?

Tamamlanan TOKİ konutlarındaki vatandaşlarımızı doğal gazla buluşturduk. Yeni yatırım çalışmalarımız kapsamında yıl içerisinde Baskil ve Keban ilçelerimizde altyapı çalışmalarına başladık ve Baskilli vatandaşlarımıza doğal gaz arzını güvenle sağladık. Vatandaşlarımızı CNG formundaki doğal gaz ile buluşturduğumuz Sivrice’de iletim hattına doğrudan bağlantı için Şehir Giriş İstasyonu da kurduk. Bir önceki yıla göre yüzde 8 artırarak 1.757 kilometreye ulaştırdığımız şebekemizle birlikte abone sayımızı da artırdık. Gelecek dönemlerde yaşanabilecek talep artışı için gerekli fizibilite çalışmalarımızı tamamlayarak Elazığ Şehir Giriş İstasyonu’muzun kapasitesini yükselttik.

Şehir Giriş İstasyonu’ndaki kapasite arttırımını biraz açar mısınız?

Abone sayımızdaki önemli artış ve TOKİ tarafından inşa edilen yapılar ile organize sanayi bölgelerinde önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek talep artışını da karşılamak üzere Şehir Giriş İstasyonumuzun kapasitesini 80.000 metreküp/saatten 180.000 metreküpe/saate ulaştırdık. Bu yeni istasyonumuz, BOTAŞ tarafından yapılan incelemelerden tam not aldı. Bu faaliyetlerimiz de potansiyel abone sayımızı artırmamızı sağladı.

Sizce doğal gaza olan talepteki artışın başka nedenleri var mı?

Elazığ gibi soğuk kış aylarına sahip bölgelerde doğal gaz, özellikle evlerdeki ısınma ihtiyacını karşılamak için tercih ediliyor. Kullanım kolaylığına sahip doğal gaz sıcak suya ulaşımda ve yemek pişirmede yine etkin çözüm sunuyor, yani ‘tüp bitti yemek yarıda kaldı’ sorununu ortadan kaldırıyor. Unutulmaması gerekiyor ki çevre dostu bir yakıt olan doğal gaz, 2023 Ağustos ayı verilerine göre mutfakta yemek pişirmede ve sıcak suda tüpe göre beş kat, ısınmada ithal kömüre göre dört kat, elektriğe göre de üç kat daha ekonomik. Uzun vadede enerji maliyetlerinde tasarruf sağlıyor. Doğal gaz kullanılan bölgelerde hava kalitesi de artıyor, hava daha solunabilir hale geliyor. Geçtiğimiz yıl ilimizde kömür yerine doğal gaz kullanan abonelerimiz sayesinde yaklaşık 500 bin ton daha az karbon salımı gerçekleşti. Tüm bu önemli parametreler doğal gazın vatandaşlarımız tarafından tercih edilmesinde rol oynuyor.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler