1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aksa elektrik borsasında piyasa yapıcısı oldu

Aksa elektrik borsasında piyasa yapıcısı oldu

Enerji Günlüğü - Aksa Aksen Enerji Ticareti AŞ, Borsa İstanbul VİOP’ta baz yük elektrik vadeli işlem sözleşmelerinde piyasa yapıcısı oldu.Aksa Enerji'nin...

Aksa elektrik borsasında piyasa yapıcısı oldu

Enerji Günlüğü - Aksa Aksen Enerji Ticareti AŞ, Borsa İstanbul VİOP’ta baz yük elektrik vadeli işlem sözleşmelerinde piyasa yapıcısı oldu.

Aksa Enerji'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı Aksen Enerji Ticareti AŞ, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Pazarı'nda Piyasa Yapıcılık Programı kapsamına alınan Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerinde İş Yatırım Menkul Değerler AŞ aracılığıyla piyasa yapıcısı oldu.

Aksa Aksen Enerji Ticareti AŞ, piyasa yapıcılığı ile Aksa Enerji'nin temel hedefi olan VİOP elektrik ürünleri piyasasının likiditesinin artırılmasına ve daha fazla katılımcının bu pazarda bulunmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

SANAYİCİYE ENERJİ MALİYETİNİ YÖNETME İMKANI

Özellikle elektrik üreticileri, toptan ve perakende elektrik ticareti şirketleri, sanayi şirketleri ve elektrik maliyeti riskini koruma altına almak isteyen kullanıcıların Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri’ndeki avantajlardan faydalanmasını hedefliyor. Borsa İstanbul VİOP, yenilenen ve çeşitlenen Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi ile son 10 yıldan bu yana hızlı bir büyüme ve liberalleşme süreci geçiren enerji sektörüne güvenli bir fiyat riski yönetim aracı sunuyor.

KARŞI TARAF RİSKİ ORTADAN KALKIYOR

Özel sektör katılımcılarının artan ticaret hacminin, organize ve düzenlenmiş bir piyasa olan Borsa İstanbul üzerinden gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Piyasadaki tüm katılımcılar için şeffaf bir piyasa sunan VİOP sözleşmeleri, tezgâh üstü piyasalardaki mevcut sistemsel karşı taraf riskini ortadan kaldırarak şirketlere güvenli bir fiyat riski yönetim aracı sunuyor.

AKSEN, İŞLEM SÜREKLİLİĞİ SAĞLAYACAK

Aksa Aksen Enerji Ticareti AŞ, piyasa yapıcısı olarak VİOP’ta yer alan Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri’nde sürekli olarak dar alım satım kotasyonları bulundurarak, piyasanın ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlayacak. Bu sayede katılımcılar her zaman piyasada işlem yapmaya olanak sağlayan fiyatları bulabilirken, merkezi karşı taraf (Takasbank) güvencesiyle risk yönetimini de VİOP’ta yapabilecek.

ENERJİ TİCARETİ YAPANLAR DA YARARLANACAK

VİOP, fiziksel olarak enerji alım satımına ihtiyaç duyan nihai tüketiciler, elektrik üretim ve perakende şirketleri kadar sadece enerji alım ve satımı alanında faaliyet gösteren enerji ticareti şirketlerinin de pozisyonlarını riskten koruyabildikleri bir mecra.

BANKALAR VE FONLAR POZİSYON ALACAK

Tezgâh üstü piyasalara oranla düşük işlem maliyetleri sayesinde ilgi görmeye başlayan VİOP’un regüle edilmeyen diğer piyasalara göre damga vergisi muafiyeti, düşük komisyon bedeli, gelişmiş işlem yapabilme altyapısı ve karşı taraf riskinin eliminasyonu gibi ciddi avantajları bulunuyor. Aksa Enerji Grubu ilerleyen dönemlerde yurt dışı örneklerde de görüldüğü gibi enerji sektörü dışında bankaların, yatırımcıların ve fonların da ilgili ürünlerde pozisyon almaya başlamasını bekliyor.

TEZGAHÜSTÜ VE SPOT PİYASALARA ALTERNATİF

Aksa Aksen Enerji Ticareti AŞ Genel Müdürü Murat Kirazlı Şirket'in Piyasa Yapıcısı olarak sağlayacağı katkıyla, VİOP içerisinde elektrik ürünlerinin en yüksek hacimli ticari emtiaya dönüşmesi ile sektörel ve finansal katılımcıların çeşitlenmesini beklediklerini söyledi. Kirazlı, "VİOP’un özellikle Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri’nde tezgâh üstü ve spot piyasalara alternatif bir mecraya dönüşmesini bekliyoruz" dedi.

AKSEN VİOP'TA LİDER OLMAYI HEDEFLİYOR

Aksen Genel Müdürü Murat Kirazlı, enerji sektörü katılımcıları için alternatif bir piyasa olan tezgâh üstü piyasalarda halihazırda en yüksek hacim ve işlem sayısına sahip olan Aksa Enerji Grubu’nun, Piyasa Yapıcısı olarak ve likidite katkısı sağlayarak VİOP elektrik kontratlarında da, işlem sayısı ve hacim büyüklüğüyle lider olmasını hedeflediklerini vugruladı.

İŞ YATIRIM TECRÜBESİNİ AKTARACAK

İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Arıkök de, Aksa Aksen Enerji Ticareti AŞ ile yapılan Piyasa Yapıcılığı işbirliği ile enerji sektörüne ve VİOP’a bu iki kurumun tecrübelerini yansıtacaklarını söyledi. Bu sayede enerji şirketlerinin risk yönetimlerini VİOP aracılığıyla yapmalarını, aynı zamanda geniş yatırımcı kitlesine elektrik kontratlarının tanıtımını yaparak Piyasa Yapıcılarının sunacağı avantajlardan faydalanmalarını ve işlem hacimlerinin artmasını amaçladıklarını kaydeden Arıkök, "Önümüzdeki dönemde İş Yatırım olarak Piyasa Yapıcılığı tecrübelerimiz ile emtia piyasalarının gelişimine verdiğimiz desteği sürdüreceğiz" diye konuştu. 

... 

Önceki ve Sonraki Haberler