1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aksa Enerji, bölgesel oyuncululuğa yelken açıyor

Aksa Enerji, bölgesel oyuncululuğa yelken açıyor

 Aksa Enerji bölgesel oyunculuğa soyunduEnerji Günlüğü - Elektrikteki arz fazlası, en büyük özel sektör oyuncularından Aksa Enerji’yi bölgesel...

Aksa Enerji, bölgesel oyuncululuğa yelken açıyor

 

Aksa Enerji bölgesel oyunculuğa soyundu

Enerji Günlüğü - Elektrikteki arz fazlası, en büyük özel sektör oyuncularından Aksa Enerji’yi bölgesel aktör olmaya doğru yönlendirdi. Aksa, Şırnak santralini söküp Gana’ya taşıdı e üretime geçirdi, sırada Mali ve Madagaskar var.

Türkiye’nin en büyük halka açık enrerji sektörü oyuncusu Aksa Enerji’nin CEO’su Cüneyt Uygun, bir grup gazeteciyle bir araya gelerek, şirketin faaliyetleri ve geleceğe yönelik hedefleri konusunda açıklamalarda bulundu. Uygun’un verdiği bilgiye göre Şirketin Afrika’daki ilk yatırımı olan Gana Cumhuriyeti’ndeki Akaryakıt Santrali’nin 140 MW kurulu güçteki ilk bölümü aralıksız üretime başladı. Toplam 370 MW’lık santralin geriye kalan bölümlerinin de peyderpey devreye alınması planlanıyor. Ancak anlaşmaya göre Aksa Enerji, bu kapasitenin 120 MW’lik kısmını, daha iyi fırsatlar çıkması halinde başka projelerde değerlendirebilecek.

DOLAR CİNSİNDEN GELİR GARANTİSİ

Aksa Enerji, Gana hükümetinden konusu santralde üreteceği elektriği 6.5 yıl boyunca ABD doları bazında bir fiyattan şebekeye satma garantisi aldı. Ancak anlaşma şartları gereği taraflar alım fiyatını açıklamıyor. Aksa Enerji Gana Santrali, 370 MW ile tam kapasiteyle faaliyet göstermeye başlaması halinde, ülkenin toplam elektrik talebinin yüzde 15’ini karşılayacak.

YAKITINI VITOL’DEN ALACAK

Aksa CEO’su Cüneyt Uygun’un verdiği bilgiye göre Aksa Enerji Gana Santrali’nin fuel oil ihtiyacı 6.5 yıl boyunca Hollanda merkezli Vitol tarafından tedarik edilecek. Anlaşma sağlanan Vitol, geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin en geniş istasyon ağına sahip akaryakıt oyuncusu Petrol Ofisi’nin hisselerini Avusturyalı OMV’den satın almıştı.

AFRİKA’DA VARLIĞINI PEKİŞTİRDI

Cüneyt Uygun “Gana Cumhuriyeti, Madagaskar Cumhuriyeti ve Mali Cumhuriyeti ile yaptığımız garantili enerji satışı ve santral kurulumu anlaşmaları ile Afrika’da varlığımızı pekiştirdik. Hızlı kurulum becerimiz ve işletme tecrübemizle Afrika’da güven yarattık” dedi.

AFRİKA’YA ELEKTRİK İNSANİ GÖREV

Sahra Altı Afrika ülkelerinde nüfusun yüzde 79’unun elektriğe erişiminin sıfır düzeyinde olduğunu belirten Uygun şöyle dedi: “Yurt dışına açılırken acil enerji ihtiyacı olan ülkeleri hedefledik. Enerji üretimini sadece ticari bir faaliyet değil bir insanlık projesi olarak belirledik. Elektriğin kısıtlı olması gelişmenin önündeki en büyük engel. Biz bu sebeple ürettiğimiz enerji ile onların hayatına ve yaşam kalitesine dokunmak istiyoruz. Amacımız farklı coğrafyalarda, farklı ülkelerde acil enerji ihtiyacı olan her yere elektrik götürmek.”

HAZİRAN’DA MALİ, TEMMUZ’DA MADAGASKAR

Aksa Enerji, Gana ile başladığı, yurt içindeki atıl santralleri yurt dışına taşıyarak değerlendirme çalışmalarına Madagaskar ve Mali ile devam ediyor. Madagaskar Cumhuriyeti’nde kuruluş hazırlıkları süren 120 MW gücündeki akaryakıt santralinin 66 MW’lik kısmının Temmuz ayı sonunda devreye alınması hedefleniyor. Madagaskar Santrali’nin 20 yıl boyunca elektrik satış garantisi var. Aksa Enerji’nin Mali’deki 40 MW kurulu güce sahip santralinin ise Haziran ayı sonunda devreye alınması bekleniyor.

FİTİLİ ATEŞLEYEN BİR BANGLADEŞLİ

Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun’un verdiği bilgiye göre şirketin, arz fazlasının da etkisiyle rekabet gücü düştüğü için atıl kalan Türkiye’deki elektrik santrallerini yurt dışı yatırımına dönüştürme çalışmalarının geçmişi 4 yıl geriye gidiyor. 2013 yılında Bangladeşli bir yatırımcı, Aksa Enerji’ye gelerek atıl durumdaki Şırnak Fuel Oil Santrali’ni satın almak istedi. Bangladeşli, santrali söküp, acil elektrik ihtiyacı içindeki bir ülkeye kurarak işletmek istediğini aktardı. Bunun üzerine Aksa Enerji konuyu çok daha geniş çerçevede ele almaya karar verdi. Ve elindeki bu tip santralleri uygun pazarlara taşıyarak elektrik üretim ve satışı yapmaya karar verdi. Bu çerçevede yapılan pazar araştırmaları sonucunda ilk anlaşma, Gana Hükümeti ile yapıldı. Gana Santrali kısmen devrede, Madagaskar ve Mali santralleri ise gün sayıyor.

AKSA ENERJİ’NİN ÜRETİM PORTÖYÜ

Akaryakıt santralleri

- Kuzey Kıbrıs Kalecik Akaryakıt Enerji Santrali – 153 MW

- Gana Akaryakıt Enerji Santrali – 370 MW (140 MW’ı devrede)

Doğalgaz santralleri

- Ali Metin Kazancı Antalya Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali – 1.150 MW

- Manisa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali – 115 MW

- Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali – 147 MW

Rüzgar santralleri

- Balıkesir Şamlı Rüzgar Enerji Santrali – 114 MW

- Hatay Sebenoba Rüzgar Enerji Santrali – 60 MW

- Manisa Karakurt Rüzgar Enerji Santrali – 11 MW

- Balıkesir Kapıdağ Rüzgar Enerji Santrali – 24 MW

- Kırklareli, Kıyıköy Rüzgar Enerji Santrali – 27 MW

Hidroelektrik

- Çorum, İncesu Hidroelektrik Enerji Santrali – 15 MW

Linyit santrali

- Bolu Göynük Termik Santrali – 270 MW

Önceki ve Sonraki Haberler