1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aksa Enerji Fortune 500’de 12 basamak yükseldi

Aksa Enerji Fortune 500’de 12 basamak yükseldi

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji Fortune dergisinin Türkiye’nin en büyük 500 şirketi listesinde 12 basamak yükselerek 49’uncu sırada yer aldı. Kazancı...

Aksa Enerji Fortune 500’de 12 basamak yükseldi

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji Fortune dergisinin Türkiye’nin en büyük 500 şirketi listesinde 12 basamak yükselerek 49’uncu sırada yer aldı. 

Kazancı Holding şirketlerinden Aksa Enerji, ekonomi dergileri Fortune ve Capital’in her yıl hazırladıkları “Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi” listelerinde bu yıl da üst sıralarda yer aldı. 

Fortune dergisinin hazırladığı listede, 2015 yılında Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında 61’inci olan Aksa Enerji, bu yıl 12 basamak yükselerek 49’uncu sıraya yerleşti. Capital dergisinin listesinde ise 2015 yılında 78’inci sırada yer alan şirket, 2016 yılı sıralamasında 19 basamak tırmanarak Türkiye’nin en büyük 59’uncu şirketi unvanını aldı. 

Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun, 2016 yılının hem Türkiye’de hem de dünyada enerji sektörü açısından zor bir yıl olduğunu belirterek “Buna rağmen, Aksa Enerji olarak, akılcı yatırımlarımızla karlılığımızı artıracak çok önemli adımlar attık. KKTC’den sonra Afrika’da da üç ülkeyle yaptığımız döviz bazlı garantili enerji satış anlaşmalarıyla yurt dışı yatırımlarımıza hız verdik. Tüm Afrika santrallerimiz bu yıl Ağustos ayı sonuna kadar kurulu güç hedeflerine ulaşmış olarak üretim yapacak” dedi.

Aksa Enerji Afrika’ya odaklansa da Türkiye için çalıştığını belirten Uygun şöyle konuştu:

“Hem yurt içi santrallerimizle hem yurt dışından yarattığımız döviz girdisi ile ekonomimize katkı sağlıyoruz. Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında, hem de geçen yıla oranla 19 basamak atlayarak, üst sıralarda yer almak bizim için büyük bir gurur ve mutluluk ifade ediyor. Ülkemize değer katacak başarılara imza atmaya devam edeceğiz.”

1997 yılında bir Kazancı Holding iştiraki olarak kurulan Aksa Enerji, Türkiye’nin halka açık en büyük serbest enerji üreticisi. Globalleşme hedefiyle yerel bir enerji şirketinden KKTC ve Afrika kıtasındaki santralleriyle global bir enerji şirketine dönüşen Aksa Enerji, Türkiye’de rekabet gücü azalan santrallerini yüksek kapasite kullanım oranlarıyla çalıştırabilmek için rotasını 2015 yılında Afrika’ya çevirdi. Gana, Madagaskar ve Mali’de kurduğu santrallerle döviz bazlı, garantili enerji satışı gerçekleştiren Aksa Enerji, Afrika dışında başka ülkelerin de acil enerji ihtiyacını karşılamak için görüşmelerini sürdürüyor. 

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bulunan 11 elektrik üretim santrali ve yurt dışında 530 MW kurulu güçteki 3 enerji santrali projesiyle bölgenin en güçlü enerji şirketlerinden biri olan Aksa Enerji, Türkiye’de de rüzgâr, doğal gaz, hidroelektrik, fuel-oil ve linyitten oluşan enerji üretim santralleriyle 2.000 MW’ın üzerinde kurulu güce sahip. 

2010 yılında Aksa Enerji’nin yüzde 21,4 oranında hissesi, AKSEN koduyla Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Aksa Enerji’nin hisseleri, BIST 100 ve Sürdürülebilirlik endekslerinde işlem görüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler