1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aksa Enerji Madagaskar santrali açıldı

Aksa Enerji Madagaskar santrali açıldı

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji’nin Madagaskar Enerji Santrali’nin resmi açılışını ülkenin Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina yaptı. Aksa...

Aksa Enerji Madagaskar santrali açıldı

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji’nin Madagaskar Enerji Santrali’nin resmi açılışını ülkenin Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina yaptı. 

Aksa Enerji’nin eylül ayında ticari faaliyetine başlayan Madagaskar’daki 66 MW kurulu güçteki elektrik santralinin resmi açılışı, üst düzey katılımla gerçekleştirildi. Başkent Antananarivo’da 7 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirilen açılış törenine Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarımampianina, Başbakan Olivier Mahafaly Solonandrasana ve Enerji Bakanı Lantoniaina Rasoloelison olmak üzere birçok bakan ve hükümet yetkilisi katıldı. 

Aksa Enerji Grup Başkanı, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun, ülkedeki tek Türk yatırımcı olarak Madagaskarlıların enerji ihtiyaçlarına çözüm sundukları için gurur duyduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülkeyi ziyareti sırasında “Enerjinin olmadığı yerde medeni olmaktan söz edilemez” diyerek Türk yatırımcıları özellikle Madagaskar’a davet ettiğini hatırlatan Uygun, açılış konuşmasında şunları söyledi: 

“İlk fazını Eylül ayında tamamladığımız Santralimizi 7 ay gibi kısa bir sürede hizmete açtığımız için mutluluk duyuyoruz. Bu santral yılda üreteceği 500 milyon kWh elektrikle Madagaskar’ın yaklaşık yüzde 34’ünün elektrik ihtiyacına cevap verecek. Santralin inşasında yerli işgücüne büyük önem verdik. İstihdamın yanı sıra kurduğumuz ekipler Aksa Enerji’nin uzman teknik personelinin yanında kendini geliştirdi. Bu nedenle Şirketimizin asıl gayesi olarak, kesintisiz ve güvenilir enerji arzının yanı sıra Antananarivo halkının günlük yaşam kalitesine katkıda bulunduğumuz için gurur duyuyoruz. Umarız, Aksa Enerji olarak attığımız bu adım takip edilir ve diğer Türk şirketleri için de öncü bir yatırım olur.”

AKSA AFRİKA’DA 386 MW GÜCE ULAŞTI 

Afrika yatırımlarının ilk adımını Gana Cumhuriyeti’nde atan Aksa Enerji, Madagaskar ve Mali’deki santrallerinin de devreye girmesiyle Afrika’daki kurulu gücünü artırdı. Şirketin Gana Santrali 280 MW kurulu güçle, Mali Santrali tam kapasite olarak 40 MW güçle ve son olarak Madagaskar Santrali de 66 MW kurulu güçle ticari faaliyetine başladı. Böylece şirketin Afrika’daki toplam kurulu gücü 386 MW’a çıktı. Aksa Enerji, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki santralleriyle de rüzgâr, doğal gaz, hidroelektrik, fuel-oil ve linyitten oluşan enerji üretim santralleriyle 2.000 MW’ın üzerinde kurulu güce sahip.

Önceki ve Sonraki Haberler