1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aksa Göynük TES'e 7 yılda 420 milyon dolar teşvik geliri

Aksa Göynük TES'e 7 yılda 420 milyon dolar teşvik geliri

Enerji Günlüğü – Aksa Enerji’ye ait Bolu Göynük TES, yerli kömür teşvikiyle 7 yıl içinde yaklaşık 420 milyon dolar gelir elde edecek. Aksa...

Aksa Göynük TES'e 7 yılda 420 milyon dolar teşvik geliri

Enerji Günlüğü – Aksa Enerji’ye ait Bolu Göynük TES, yerli kömür teşvikiyle 7 yıl içinde yaklaşık 420 milyon dolar gelir elde edecek. 

Aksa Enerji Üretim AŞ’nin yaptığı açıklamada Sadece Yerli Kömür Yakıtlı Elektrik Üretim Santrallerini İşleten Özel Şirketlerden Elektrik Enerjisi Satın Alımı kapsamında, Bolu Göynük Termik Enerji Santrali’nin ihale kapsamındaki satış hacminin; 1.135.521,704 MWh olarak belirlendiği bildirildi. 

Buna göre, santralin 2019 yılında 58,5 ila 64,3 milyon ABD Doları gelir elde edeceği tahmin ediliyor. Alım miktarı ve fiyat aralığı aynı kalacak olursa; 2020 yılı ve takip eden 5 yıldaki gelirler de aynı seviyelerde gerçekleşecek. Bu da 2019 yılı dahil 7 yıllık süreçte santralin yerli kömür teşviki olarak bilinen uygulamayla elde edeceği gelir toplamı yaklaşık 420 milyon ABD Doları olacak. 

Santral, ihale kapsamında ABD Doları bazında EÜAŞ’a satılacak enerji dışında, üreteceği toplam enerjinin kalan kısmını spot piyasa işlemleri veya ikili anlaşmalar çerçevesinde Türk Lirası olarak satmak suretiyle kapasite mekanizması çerçevesinde ayrıca gelir yaratmaya da devam edecek.

Aksa Enerji; KKTC, Gana, Mali ve Madagaskar’da yaptığı döviz bazlı garantili satışlarına Bolu Göynük Termik Enerji Santrali’nin döviz bazlı gelirlerinin de eklenmesiyle, döviz bazlı FAVÖK rakamının 2019 yılında bu gelişmeden olumlu etkilenmesini beklediklerini açıkladı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler