1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Aksa’dan 800 milyon dolarlık refinansman

Aksa’dan 800 milyon dolarlık refinansman

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji, Türkiye’deki 7 bankadan 800 milyon dolarlık kredi sağladı. Krediyle, daha önce Goldman Sachs, İş Bankası ve Garanti Bankası’ndan...

Aksa’dan 800 milyon dolarlık refinansman

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji, Türkiye’deki 7 bankadan 800 milyon dolarlık kredi sağladı. Krediyle, daha önce Goldman Sachs, İş Bankası ve Garanti Bankası’ndan alınmış kredi kapatıldı. Yeni krediden Aksa Enerji’ye bir kaynak aktarılmayacak, Aksa Doğalgaz başta olmak üzere Kazancı Holding iştiraklerinin yatırımları finans edilecek. 

Aksa Enerji’den yapılan açıklamada, ana hissedar Kazancı Holding AŞ’nin mülkiyetindeki Şirket payları teminat gösterilerek sendikasyon kredisi kullanıldığına ve bu çerçevede Goldman Sachs International (GSI), Türkiye İş Bankası AŞ ve Türkiye Garanti Bankası AŞ ile çeşitli işlemler yapıldığına ilişkin geçmiş tarihlerde çeşitli duyurular yapıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, 02 Ağustos 2016 tarihinde Türkiye Garanti Bankası AŞ ve Türkiye İş Bankası AŞ. öncülüğünde, Ziraat Bankası AŞ, Türkiye Halk Bankası AŞ, Türkiye Vakıflar Bankası TAO, Odea Bank AŞ ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ'nin katılımlarıyla oluşturulan bankalar konsorsiyumuyla Kazancı Holding AŞ ve Aksa Doğal Gaz Dağıtım AŞ arasında toplam 800 milyon ABD Doları tutarında yeni bir kredi anlaşması imzalandığı kaydedildi. Açıklamaya göre, yaratılan bu finansmanla, daha önce Goldman Sachs, Türkiye İş Bankası ve Türkiye Garanti Bankası’ndan alınan 400 milyon dolarlık eski kredinin tamamı geri ödendi ve rehin edilen Kazancı Holding mülkiyetindeki Aksa Enerji payları serbest hale geldi. Serbest hale gelen Kazancı Holding'e ait bu paylara ek olarak, yine Kazancı Holding mülkiyetindeki yüzde 9.74 tutarındaki şirket paylarının oluşturduğu toplam yüzde 61.98 sermayeyi temsil eden Aksa Enerji payları, Yeni Kredi'ye teminat olması için Teminat Temsilcisi Türkiye İş Bankası A.Ş'ye Kazancı Holding tarafından rehin edildi.  

AKSA DOĞALGAZ YATIRIMLARI İÇİN

Aksa Enerji’den yapılan açıklamada, sağlanan yeni krediden yaratılan kaynak tamamen Kazancı Holding'in, Aksa Doğalgaz başta olmak üzere Aksa Enerji dışındaki şirketlerinin faaliyet ve finansman ihtiyaçlarında kullanılacak. Sağlanan yeni krediden Aksa Enerji'ye herhangi bir kaynak aktarımı olmayacak. 

GOLDMAN’IN ALMA HAKKI SÜRÜYOR

Eski kredi kapatılmakla birlikte Goldman Sachs'ın (GSI) Aksa Enerji'deki yüzde 16.62 oranındaki ortaklığı ve Kazancı Holding'in GSI'ya Eski Kredi tahtında paylaşılmak üzere vermiş olduğu değer artışı hakkı ile nakdi teminatlandırılmış geri alım yükümlülükleri, Eski Kredi vadesi olarak belirlenmiş olan 19 Nisan 2018 tarihine kadar aynen geçerli olacak. Değer artış hakkının kullanılmaması durumunda ise söz konusu tarihten sonra Goldman Sachs'ın Aksa Enerji'deki yüzde 16.62 oranındaki paylarının sahipliği yeniden Kazancı Holding'e geçecek. Anılan yüzde 16.62 sermayeyi temsil eden Aksa Enerji paylarının Yeni Kredi'ye ilave teminat olması için Teminat Temsilcisi Türkiye İş Bankası AŞ’ye Kazancı Holding tarafından rehin edileceği konusunda da anlaşmaya varıldı. 

 

 
Önceki ve Sonraki Haberler