1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Aksaray’ın atıklarından önce gaz sonra elektrik elde edilecek

Aksaray’ın atıklarından önce gaz sonra elektrik elde edilecek

Aksaray’da toplam 8 ilçenin atıkları Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nde işlenerek depo gazı elde edilecek, bu gaz ile elektrik üretilecek.

Aksaray’ın atıklarından önce gaz sonra elektrik elde edilecek

Enerji Günlüğü - Aksaray’da toplam 8 ilçenin atıkları, kurulacak olan Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nde geri dönüştürülecek ve elektrik üretilecek.

Aksaray İli Mahalli İdareler Hizmet Birliği tarafından Aksaray İli, Merkez İlçesi, Armutlu Köyünde Aksaray Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi kurulması planlanıyor. 

Yaklaşık 54 milyon lira bütçeli proje kapsamında Mekanik Ayırma Tesisi, Kompost Tesisi, II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi ve Depo Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi kurulacak. Tesiste toplam 8 ilçeden gelecek atıklar değerlendirilecek. 

Kaynağında ayrı toplanan değerlendirilebilir atıklar dışında toplanan karışık belediye atıkları mekanik ayırma tesisinde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıkların bir kısmı kompost tesisine alınacak. Bakiye atıklar ile biyobozunur atıkların bir kısmı düzenli depolama lotuna gönderilecek ve geri kazanımı mümkün atıklar lisanslı firmalara gönderilecek.

DEPO GAZINDAN ELEKTRİK ELDE EDİLECEK 

Ayrıca kompost tesisinde elde edilecek kompost ürün, standartları sağlaması durumunda piyasaya arz edilebilecek. Düzenli depolama alanından çekilecek depo gazı, Depo Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nde elektrik enerjisine dönüştürülecek.

ELEKTRİK TESİSİ 7 MW KAPASİTELİ

Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nde düzenli depolama lotunda oluşacak metan gazı yakılarak ısı ve elektrik enerjisi elde edilecek. Elde edilecek elektrik enerjisinin tamamı enterkonnekte sisteme aktarılarak ekonomik kazanç elde edilecek. Tesisin kapasitesi 7,05 MW olacak. 

 Mekanik Ayırma Tesisinin kapasitesi 2021 yılında işletmeye alınacak. 26 yıl işletilmesi öngörülen tesisin kapasitesi nüfusa göre oluşacak toplam atık üretim miktarı dikkate alınarak 381 ton/gün olarak değerlendiriliyor. 2046 yılındaki nüfusa göre ise günde 502 ton olarak tahmin ediliyor. Kompost Tesisinin kapasitesi ise 2021 yılında 165 ton/gün; 2046 yılında 337 ton/gün olarak belirlendi. 

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler