1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aksoy: Enerji sektörü 2-3 yılda anca toparlanır

Aksoy: Enerji sektörü 2-3 yılda anca toparlanır

Enerji Günlüğü - Turcas Petrol CEO’su Batu Aksoy, enerji sektörünün şu anda döngünün dip noktasına yakın olduğunu belirterek “Sektörün yeniden...

Aksoy: Enerji sektörü 2-3 yılda anca toparlanır

Enerji Günlüğü - Turcas Petrol CEO’su Batu Aksoy, enerji sektörünün şu anda döngünün dip noktasına yakın olduğunu belirterek “Sektörün yeniden karlı bir şekilde yukarı çıkışı en az 2-3 yıl sürer” dedi.

DÜNYA’dan Ece Ceyhun’a konuşan Batu Aksoy, enerji sektörüne giren tüm oyuncuların yüzde 5-6’lık ekonomik büyümenin devam edeceği inancıyla yatırım yaptığını belirterek Batu Aksoy, “Bu büyümenin de fiyatı belli bir yerde tutacağını öngördük ama şimdi gerçekleşmeyince hayal kırıklığı yaşandı. Çünkü yapılan yatırımların geri ödeme zamanları geldi” dedi.

YABANCI YATIRIMI ÇEKEMEZ

Bir taraftan da 2023’e kadar Türkiye’nin 120 milyar dolar enerji yatırımına daha ihtiyacı olduğu hesapları yapıldığına işaret eden Aksoy, “Ben Türkiye’nin şimdiye kadar yaptıklarıyla bu yatırımları çekebileceğine de inanmıyorum. Türkiye eski Türkiye değil ve biz son 10 yılda yaptıklarımızı yapmaya devam ederek önümüzdeki 5 yılda başarılı olamayız” diye konuştu.

KONSOLİDASYON BEKLENTİSİ

Batu Aksoy, şöyle devam etti: “Son 10 yılda likidite bolluğu ile yapılan yatırımlarla enerji sektöründe arz çok arttı. Sektörde bir sıkışma var. Enerji sektöründe firmalar şu anda aşağı yönlü bir yatırım döngüsünden geçiyor. Konsolidasyon, yeniden yapılanma, hisse satışı, bankalardan sağlanan finansmanda yeniden yapılandırma gibi bir çok seçeneğin masada olacağına diğer yatırımcılar gibi ben de inanıyorum.”

ARZ GÜVENLİĞİ SORUNU KAPIDA

Enerji sektöründe sağlıklı ilerleme için yeni bir hikaye yaratmak gerektiğini ifade eden Batu Aksoy, yeni hikayenin adının da ‘liberalizasyon’ olduğunu vurguladı. Atılan adımlara rağmen liberalizasyonda hala istenen noktaya varılamadığına değinen Aksoy, “Bunu istenen noktaya getirmezsek önümüzdeki 2-3 sene içinde arz sıkıntısı olmaz ama yeni devreye giren yatırımlar azalacak. Türkiye ekonomisinin yeniden ivmelendiği süreç geldiğinde ise bu defa 2018 ve 2019’dan itibaren elektrik ve gazda arz güvenliği sorunu yaşayabiliriz.”

KAMU SANTRALLERİ ŞEFFAF OLMALI

Hem doğalgazda hem de elektrikte çapraz ve direkt sübvansiyonlar devam ettiğine dikkat çeken Batu Aksoy “Kamu hala salt piyasa yapıcı konumunda değil. Kamunun sadece düzenleyici konumuna geçmesi lazım. Kamudan özelleştirmeyi tamamen bitirinceye kadar oyuncu olduğu dönemin kalan kısmında da bizler gibi şeffaf olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

... 

Önceki ve Sonraki Haberler