1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Alaboyun: Kalkınmada enerjiye erişim çok önemli

Alaboyun: Kalkınmada enerjiye erişim çok önemli

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, herkesin enerjiye erişimini sağlamanın kalkınmada çok önemli bir güç olduğunu...

Alaboyun: Kalkınmada enerjiye erişim çok önemli

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, herkesin enerjiye erişimini sağlamanın kalkınmada çok önemli bir güç olduğunu ifade etti.

G20 bünyesinde düzenlenen "Sahraaltı Afrika'da Enerjiye Erişim" konulu konferansta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, herkesin enerjiye erişimini sağlamanın kalkınmada çok önemli bir güç olduğunu ve bu nedenle çabaların enerji erişiminin en zayıf olduğu bölge olan Sahraaltı Afrika Bölgesi'nde odaklandığını söyledi.

Afrika’da enerji sektörünün kalkınmasının bölge kalkınması için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Alaboyun, Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre elektriğe erişimi olmayan 1.1 milyar insanın ve temiz yemek yapma imkanı olmayan 2.6 milyar insanın yüzde 85'inin ya Sahraaltı Afrika Bölgesi'nde ya da gelişmekte olan Asya'da yaşadığını söyledi.

G20 ENERJİ ERİŞİM EYLEM PLANI

Çalışmaları sonucunda G20 Enerji Erişim Eylem Planını ortaya çıkardıklarını belirten Alaboyun, "Sahraaltı Afrika Bölgesi'nde 600 milyondan fazla insan elektrik erişimine sahip değil. 730 milyon kişi hala yemek yaparken katı biyokütlelerden faydalanıyor. Sahraaltı ülkelerinin enerji miksi için büyük potansiyeli var. Solar, güneş ve farklı enerji kaynakları katı atıklar ve fosil yakıtlar yerine kullanılabilir. Buradaki durumu farklı paydaşlar olarak, farklı yönleriyle ele alıyoruz. G20 Enerji Erişim Eylem Planı geleceğimiz için çok önemli bir adım olacak. Bu plan enerji erişiminde gönüllü iş birliği anlamında çok önemli adımları bir araya getirecek. Burada mevcut girişimler de dikkate alınacak. Bilgi deneyim ve iyi uygulamaların paylaşımıyla değer ekleme şansımız olacak. Tabii ki ülkelerin kalkınma önceliklerine göre bunu yapacağız. Deneyimizi paylaşıp beklentilerimizi dile getireceğiz." dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler