1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Alaboyun: Yerli kaynak kullanımında bu yıl bir milat

Alaboyun: Yerli kaynak kullanımında bu yıl bir milat

Enerji Günlüğü -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, 2015 yılının, devreye alınması planlanan elektrik santrallerinin yüzde 80'inin yerli...

Alaboyun: Yerli kaynak kullanımında bu yıl bir milat

Enerji Günlüğü -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, 2015 yılının, devreye alınması planlanan elektrik santrallerinin yüzde 80'inin yerli olması açısından bir milat olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, bu yılın, yerli kaynakların kullanımında milat niteliği taşıdığını vurgulayarak, yılın ilk 10 ayında devreye alınan ve yıl sonuna kadar devreye alınması planlanan elektrik üretim santrallerinin yüzde 80'i yerli kaynaklardan oluştuğunu ifade etti.

Bu santrallerden üretilecek elektrik ile yıllık 5 milyar metreküp doğalgaz ithalatı ikame edilmiş olacağını belirten Alaboyun, Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücünün geçen yıl sonuna oranla yaklaşık yüzde 4 artarak 30 Ekim itibarıyla 72 bin 156 megavat seviyesine yükseldiğini kaydetti.

Türkiye'nin enerji üretiminde kaynaklarını çeşitlendirmesinin önemli olduğunu dile getiren Alaboyun, "Toplam kurulu gücün yüzde 35,1'ini hirolik, yüzde 5,7'sini rüzgar, yüzde 0,81'ini jeotermal, yüzde 0,44'ünü biyokütle, biyogaz, çöp gazı gibi yenilenebilir kaynaklar, yüzde 0,25'ini güneşten elektrik üreten santraller oluşturuyor. Böylece, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 42,4 seviyesine yükseldi. Taş kömürü ve linyit kaynaklı santraller ise yüzde 12,1 seviyesinde iken, asfaltitten elektrik üretimi yüzde 0,37 oranında. Böylece, Türkiye'nin yerli fosil yakıtlı santralleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten santralleri şu anda toplam kurulu gücün yüzde 54,9 oluşturuyor." dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler