1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Alanya`daki Değirmen Deresi üzerine santral: Göngele HES

Alanya`daki Değirmen Deresi üzerine santral: Göngele HES

Enerji Günlüğü - Umas Elektrik tarafından, Antalya'nın Alanya ilçesi yakınlarında bulunan Değirmen Deresi üzerinde Göngele Regülatörü ve...

Alanya`daki Değirmen Deresi üzerine santral: Göngele HES

Enerji Günlüğü - Umas Elektrik tarafından, Antalya'nın Alanya ilçesi yakınlarında bulunan Değirmen Deresi üzerinde Göngele Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali kurulacak. 

Antalya İli, Alanya İlçesinde kurulması planlanan Göngele Regülatörü ve Hidroelektrk Santrali Projesi için ÇED süreci başladı. Çevresel Etki Değerlendirmesi,İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nce ÇED süreci başlatılan 4.45 MWm/4.317 MWe kurulu gücündeki HES Projesi, Antalya İli’ne kuşuçuşu yaklaşık 150 km mesafede, Alanya İlçesine ise kuşuçuşu yaklaşık 40 km mesafede yer alacak.

PROJE, 13,4 MİLYON TL’YE MALOLACAK

Umas Elektrik’in hayata geçireceği projenin ÇED başvurusuna göre, regülatör ve santralin yaklaşık yatırım maliyeti 13,4 milyon TL olarak öngörüldü. 

Değirmen Deresi üzerinde 1250.00 m talveg kotunda Göngele Regülatörü ile toplanan suyun 2368.00 m uzunluğundaki UPVC boru vasıtası ile yükleme havuzuna iletilmesi ve yükleme havuzundan sonra 162.00 m uzunluğundaki cebri boru ile 1140.00 m kuyruksuyu kotunda bulunan santral binasına alınması olarak planlandı. Bu tesislerle birlikte santralde üretilecek elektriği iç ağa (enterkonnekte sisteme) bağlamak amacıyla 31.5 kV, 5.5 km’lik bir Enerji Nakil Hattı da yapılacak. 

Ancak; enerji iletim hattı bu proje kapsamında değerlendirmeye alınmamış olup, ayrıca ÇED Yönetmeliği kapsamında değerlendirilecek.

Proje ile 1255 m kret kotu ile 1140 m kuyruksuyu kotları arasındaki 115 m brüt düşüden faydalanılarak enerji üretilmesi amaçlandı. Proje debisi 4,40 m3/s olacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler