1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Alarko Holding’in elektrik üretimi yüzde 6 arttı

Alarko Holding’in elektrik üretimi yüzde 6 arttı

Alarko Holding şirketlerinin toplam elektrik üretimi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6 oranında artış gösterdi.

Alarko Holding’in elektrik üretimi yüzde 6 arttı

Enerji Günlüğü - Alarko Holding şirketlerinin toplam elektrik üretimi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6 oranında artış gösterdi.

Alarko Holding İstanbul Elektrik Borsası-Şeffaflık Platformunda yayınlanan sonuçlara göre oluşan elektrik üretim verilerini açıkladı. Verilere göre, Alarko Holding şirketlerinin toplam elektrik üretimi 2020 yılı ikinci çeyrek döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artış gösterdi. 

HES ÜRETİMİ AZ YAĞIŞ NEDENİYLE AZALDI

Bu artışta Cenal Elektrik Üretim A.Ş.’nin Karabiga Termik Santrali’nde yaşanan üretim artışı ve Panel Enerji’nin güneş enerjisi santralinde (GES) yaşanan artış etkili oldu. Yılın ilk yarısında toplam elektrik üretimi yüzde 15 oranında artış kaydetti. Adana'da bulunan 76 MW kapasiteli Karakuz Barajı ve HES'te elektrik üretimi ise bu dönemde yağışların azalması nedeniyle azaldı.

Değerlendirmede şu bilgiler verildi:

"Nisan ayında Cenal Karabiga Termik Santrali’nin 2 ünitesinin her biri yaklaşık 2’şer hafta bakım görmesine rağmen, toplam elektrik üretimi geçen sene aynı döneme kıyasla %8 oranında artış kaydetmiştir. 1. Yarıyıl 2020’de ise toplam üretim geçen sene aynı döneme kıyasla %18 oranında artmıştır. Karakuz HES 2Ç 2020’de geçen sene aynı periyotta ürettiği elektriğin %11 altında bir üretim gerçekleştirmiştir. Bu azalışın arkasında yatan ana sebep ise daha az oranda gerçekleşen yağışlar olmuştur. 1.Yarıyıl 2020’de ise geçen sene aynı döneme kıyasla üretim %11 oranında azalarak 266 MWh olarak gerçekleşmiştir. Gönen HES’te elektrik üretimi Haziran 2020’de başlamıştır. Üretilen elektrik miktarı ikinci çeyrek 2020’de geçen sene aynı döneme göre %33 ve 1.Yarıyıl 2020’de ise geçen sene aynı döneme kıyasla %63 oranında azalma kaydedilmiştir. Güneş enerjisi santralinde üretilen elektrik ikinci çeyrek 2020’de geçen sene aynı döneme kıyasla %6 oranında artış kaydederek 30 MWh’a ulaşmıştır. İkinci çeyrek 2020’de ortalama elektrik fiyatı megawatt başına 225 TL ve ilk yarıyıl 2020’de 255 TL olarak gerçekleşirken, geçen senenin aynı dönemlerine göre sırasıyla %11,7 ve %14,4’lük artış kaydetmiştir. Dolar bazında ortalama elektrik fiyatları 2Ç 2020’de 33 USD/MW ve 1. Yarıyıl 2020’de 40 USD/MW olarak gerçekleşirken, bu fiyatlar geçen sene aynı dönemlere göre çeyrek bazında %4,5’lik ve yarıyıl kıyaslamasında ise %0,2’lik azalmaya işaret etmektedir.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler