1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Albayrak: Akkuyu`nun yapılmasını istiyoruz

Albayrak: Akkuyu`nun yapılmasını istiyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin, Ruslar tarafından inşa edilecek Akkuyu NGS projesinin tamamlanmasından yana olduğunu söyledi.Enerji...

Albayrak: Akkuyu`nun yapılmasını istiyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin, Ruslar tarafından inşa edilecek Akkuyu NGS projesinin tamamlanmasından yana olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, A Haber'de canlı yayında gündeme dair soruları cevapladı. Türkiye'nin en önemli gaz tedarikçisi Rusya'dan şu ana kadar olumsuz bir açıklama gelmediğini belirten Albayrak "Almanya'dan sonra en iyi gaz alan ülkeyiz. Bakanlığımız nezdinde çok kaliteli bir ekibimiz var. Ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Kış döneminde de tedbirlerimizi alıyoruz" dedi.

Bakan Albayrak, gaz sıkıntısı yaşanması halinde uygulanacak B Planı'nın ne olacağına dair soru üzerine çeşitli alternatif seçenekler üzerinde eşzamanlı olarak çalışıldığını anlattı. Albayrak "Yaşanabilecek problemin boyutuyla ilgili bunlar. Büyük bir kriz yaşamayız ama bununla ilgili tedbirlerimiz ve alternatiflerimiz var. Bunların hepsini eş zamanlı çalışıyoruz" dedi.

Türkiye'nin sözleşme gereği Rusya'dan fiyat indirimi talep etme hakkı bulunduğunu ifade eden Bakan Albayrak, "İndirim konusunda sözleşmeden vazgeçme gibi bir durumumuz yok" diye konuştu.

Rusya-Türkiye arasındaki gerilimin artmasından sonra İsrail'in kendi gazını Türkiye'ye verebileceği yönündeki açıklamaların hatırlatılıp, "Bu gazın Türkiye üzerinden nakline ne diyorsunuz?" sorusunun yöneltilmesi üzerine Bakan Albayrak şunları ifade etti:

"Türkiye ile İsrail arasındaki ilşkinin normalleşmesi bölge için önemlidir. İlişkilerin normalleşnmesi için Türkiye'nin 3 şartı vardır. Bu konulardaki normalleşmeden sonra bu duruma olumsuz bakmayız. Görüşmeler resmi düzeyde veya özel sektörler arasında devam ediyor. Türkiye İsrail ilişkilerin normalleşmesi birçok şeye katkı yapacağı gibi enerji ilişkilerine de katkı sağlayacaktır. Enerji konusunda teknik olarak bir açıklama yapmam mümkün değil."

Bakan Berat Albayrak, Rus Rosatom Şirketi'nin kuracağı Akkuyu Nükleer Santrali çalışmalarının durduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

"Şirket itibariyle baktığımızda, Türkiye Cumhuriyetine ilişkin her hangi bir açıklama yok. Dolayısıyla çalışmalar devam etmektedir. Rus devletinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumlulukları yerine getirmesi konusunda sözleşmeler var. Bunlar devam ediyor. Bize yansıyan her hangibir resmi bir şey yok, dolayısıyla olumsuz bir durum yok."

Bakan Albayrak, "Akkuyu konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanıra Türkiye'nin tazminat hakkı var mı?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Bu maddeler tabii ki sözleşmede mevcut. Bunu konuşmak doğru değil. Biz bunu da istemeyiz. Bu projenin nihayete ermesi konusunda beklentimiz bu yönde."

ALBAYRAK: ENERJİDE TÜM KRİZ SENARYOLARINA KARŞI ÇALIŞIYORUZ

EMO'DAN AKKUYU'YU FESHEDİN ÇAĞRISI

ENERJİDE 4+100 YILLIK HEDEF

Önceki ve Sonraki Haberler