1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Albayrak: Katarlıların Kıbrıs doğalgazına ilgisine şaşırdım

Albayrak: Katarlıların Kıbrıs doğalgazına ilgisine şaşırdım

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kıbrıs Rum Kesimi’nin çağrısıyla bölgedeki hidrokarbon kaynak arayacak şirketler...

Albayrak: Katarlıların Kıbrıs doğalgazına ilgisine şaşırdım

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kıbrıs Rum Kesimi’nin çağrısıyla bölgedeki hidrokarbon kaynak arayacak şirketler arasında Katarlılar’ın da bulunmasına şaşırdığını söyledi. 

Kıbrıs Rum Kesimi’nin, Türkiye’nin uyarılarına rağmen bölgede petrol ve gaz aramaları için yabancı şirketlere lisans vermesi sonrası yaşanan gerginlik sürüyor. 

TÜRKİYE’SİZ FİZİBIL OLMAZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kıbrıs Rum Kesimi’nin çağrısına uyan şirketleri uyardı. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin içinde olmadığı bir projenin fizibıl olamayacağını belirten Albayrak şöyle dedi: 

“Bir sürü küresel firma var. Amerika’dan, İtalya’dan geliyorlar, araştırma yapıyorlar, yatırım yapacaklar. Gülerek izliyorum. Niye? Küresel firma bir yatırıma gelince, fizibıl mı diye bakar? Geri dönüşü var mı? Halka açık şirketler bunlar… Ben de diyorum ki, Türkiye’nin içinde olmadığı hiçbir proje ekonomik olarak fizibil değildir.” 

ZARAR ETMEK İSTEYEN GELİR 

Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını koruyacağını belirten Albayrak, küresel firmalara şu uyarılarda bulundu: 

“Hangi pazara, hangi altyapı ve boru hattıyla ulaşacaksınız? Ha ‘Siyasi inat ediyoruz, illa yapacağız’ diyorsanız zarar etmek, batmak istiyorsanız, yatırımcılarınızı üzmek istiyorsanız, buyurun. Ya Türkiye ile kazan-kazan bir süreç ya da buyurun devam edin.” 

Enerji Bakanı Albayrak, Rum kesiminin çağrısına uyarak Ada çevresinde hidrokarbon kaynaklara ilgi gösteren firmalar arasında Batılıların yanı sıra Körfez ülkelerinden de şirketler bulunduğunu hatırlattı. Albayrak şöyle konuştu: 

“Bizi hayrete düşüren firmalar içinde Katar’ın da olması. Açıkçası duyduğumda şaşırdım. Katar gibi bir ülkenin, ekonomik ve siyasi olarak çok gerçekçi olmayan projelerin içinde olması bizi sadece şaşırtmadı, aynı zamanda da üzdü.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler