1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Albayrak: LNG'de çok önemli adımlar atmaya başladık

Albayrak: LNG'de çok önemli adımlar atmaya başladık

Enerji Günlüğü -  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, LNG kapasitemizi geliştirmek için çok önemli adımlar atmaya başladıklarını...

Albayrak: LNG'de çok önemli adımlar atmaya başladık

Enerji Günlüğü -  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, LNG kapasitemizi geliştirmek için çok önemli adımlar atmaya başladıklarını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, önümüzdeki 5 yılda dünya LNG pazarına 100-150 milyar dolarlık LNG kapasitesinin geleceğini kaydederek, "LNG kapasitemizi de geliştirmek için çok önemli adımlar atmaya başladık." dedi.

Albayrak, "Dünya enerji piyasasında yeni bir döneme giriyoruz. LNG kapasitemizi de geliştirmek için çok önemli adımlar atmaya başladık. Devam ediyoruz ve edeceğiz. Önümüzdeki 5 yılda dünya LNG pazarına 100-150 milyar dolarlık LNG kapasitesi gelecek. Önümüzdeki dönemde gaz sadece boru hatlarıyla piyasaya tedarik edilen ve sadece bölgesel noktalara bağlanan bir ürün olmaktan çıkıp, deniz yolu üzerinden petrol gibi dünyaya gemi üzerinde satılabilir bir spot ürüne dönüşen bir sürece doğru son hızla gidiyoruz. Bu, rekabet noktasında maliyet açısından çok önemli gelişmeleri de beraberinde getiriyor. Sadece boru hattı kaynak çeşitliliği değil aynı zamanda mevcut 2 LNG terminalimizin kapasitesinin geliştirilmesi, 2 FSRU projesinin hayata geçirilmesi, mevcut depomuzun ek olarak geliştirilmesi, mevcut kapasiteyi çok daha fazla arttırarak çalışmalarımıza devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

YILDA 13 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZI ISINMADA KULLANDIK

Doğalgazdan sadece enerji üretiminde faydalanılmadığını, özellikle Anadolu'daki yerleşim yerlerinin temiz enerji itibarıyla da gazın kullanımını ısınma amaçlı çok ciddi yaygınlaştırdıklarını kaydeden Albayrak, bu dönem itibarıyla yılda 13 milyar metreküpe yakın gazın ısınmak için kullanıldığını ifade etti. 

ÖNCELİĞİMİZ YERLİ KÖMÜR

"Önceliğimiz yerli kömür. İthal kömür santrallerine bu dönemde olumlu görüş vermeyeceğiz." diyen Albayrak, bu anlamda Zonguldak'ın çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Albayrak, "Yerli kaynaklar dediğimizde Zonguldak çok önemli. En kalorifik değeri noktasında önemli şehirlerden bir tanesi. Burada ciddi rezervimiz var. Mevcut resmin ortaya koyduğu tablo maalesef herkesin kaybettiği bir tablo. Vatandaş, çalışan, sendikalar mutsuz. Zonguldaklılar mutsuz. Yeni bir model oluşturmak zorundayız." ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler